2010. június 12., szombat

A Role zenekarról


A Role együttes története egy igazi kusza mese tele örömökkel, válságokkal ,álló örvényekkel, száguldással .de egy dolog biztos: ma is él ,működik. A lehető legszínesebb, legváltozatosabb, külömböző érdeklődési körű alkotó emberekből állt, egyszerre jelen és múlt.mégis mindig jövőbe tekintő csapat. Csapattársak jönnek, távoznak, rendszerek változnak és természetesen a ROLE is változik.
Íme dióhéjban -a teljesség igénye nélkűl- a zenekar rövid története, és ..ami ennél jóval fontosabb, - a megvalósításai:
+megalakul ás éve 1987
+műfaj progresszív rockzene, magyaros, eredeti megoldásokkal. A szövegek a magyar költészet remekei
+a kezdeti időszakban a különböző fesztiválokon való részvétel számos díjat elismerést hoz a zenekar számára.
+az egyetlen fiatal zenekar, akivel a fővárosi rádió felvételt készített, a kommunizmus idején,az akkori két órás magyar adás számára.
+1989-től folyamatosan változik a csapat összetétele, amelynek következtében a zenekar hangzása is megváltozik: A kezdeti dob, basszusgitár, gitár, billentyű mellé bekerült a fuvola és a hegedű is. Közben "benépesítik" zenészekkel Európát (és nem csak..).
+1993-ban a budapesti Ki Mit Tud döntőjén a második helyen végeznek, amint az a Magyar Televízió egyenes adásában is látható volt.
Az évek folyamán a Role együttes zenélt Erdélyszerte majdnem mindenhol, Magyarországon, Svájcban és Ausztriában. A különféle produkciókba sikerült bevonni a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest, a balánbányai Ördögborda gyerek néptáncegyüttest, a gyímesfelsőloki Szent Erzsébet Katolikus Egyházközpont, a Nagy István művészeti liceum, a Segítő Mária Katolikus Gimnázium, a Márton Áron Gimnázium, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem diákjait, a csíksomlyói Árvácska együttest, illetve számos hivatásos és amatőr zenészt, színészt, táncost, énekest.
Lassan olyan alkotóműhellyé vált a Role zenekar, ahol az értékteremtés fontosabb mindenki számára bármilyen múlandó divathullámnál. Alapvető fontosságú tevékenységünkben a hagyományaink ápolása, kultúránk, értékeink átmentése a mai kor embere számára érthetőbb nyelvezetre.
Az alkotáson túl talán egyik legnagyobb eredményünk az, hogy az elképzelhetetlenül mostoha körülmények ellenére is sikerült megmaradni; alkotóként, művészként tisztának, kreatívnak, önállónak és a mai napig aktívnak.

A Role műhely jelenlegi magja:

Balázs Zoltán - dobok, perkúciós hangszerek
Bodor Emese - ének, tilinkó, billentyűs hangszerek
Haefliger Zsuzsa -ének,furulyák
Nagy Edina - perkúciós hangszerek
Nagy Ferenc - basszus gitár, vokál
Nagy Tivadar - gitár, hegedű, vokál
Rákossy Eszter - perkúciós hangszerek
Salamon Orsolya - fuvola, furulyák, perkúció
Sántha Zsuzsánna - ének, billentyűs hangszerek, perkúció
Görbe Gyopár - hegedű
Ádám Julika - ütőgardony

Nincsenek megjegyzések: