2010. október 31., vasárnap

Ellenzik a tökölést Olaszországban


Halloween-ellenes vallási és kulturális kampányt hirdettek Olaszországban: a keresztény jelképeket védő egyház mellett az olasz városok is saját tradícióikat hirdetik az amerikai ünneppel szemben.

1

Halloweennek semmi köze a hagyományainkhoz - olvasható a magukat Papaboys-nak nevező olasz katolikus fiatalok honlapján (www.sentinelledelmattino.org). A "pápafiúk" rögtön holyweennek keresztelték át az Egyesült Államokból Olaszországba is átterjedt ünnepet.

Azt szorgalmazzák, hogy narancssárga tök, vámpírok és denevérek helyett az olasz katolikusok szentjeik képét tegyék ki az ablakokba október 31-én éjszaka.

"Nem szeretem halloweent. Megfoszt legkedvesebb szimbólumainktól. A harmadik évezred Európája nem hagy mást hátra, mint üres tököket" - fogalmazott Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár.

Konkrét akciót szervez az olasz egyház: a halloweennel egy időben majdnem minden városban legalább egy templom egész éjszaka nyitva marad. Genovában Angelo Bagnasco érsek, az olasz püspöki kar elnöke vezetésével vasárnap éjszaka körmenet járja be a város jelentős keresztény helyszíneit. Az amerikai filmekben látott édességeket hagyományos olaszokkal helyettesítik: például a "halottak csontjaival", melyek cukrozott mandulából készülnek.

A tiltakozások ellenére a halloween jelentős bevételt jelent a kereskedelemnek: az üzletek kirakatait a néhány éve még ismeretlen ünnep jelképei díszítik, az óvodáktól a diszkókig boszorkány-partik uralják a hétvégét, az olasz televíziók horrorfilm-maratont sugároznak.

A Codacons fogyasztóvédő szervezet adatai szerint a hétvégén tíz millió olasz vesz részt halloween ünnepen, mindez csaknem 400 milliós kereskedelmi forgalmat jelenthet.

Nincsenek megjegyzések: