2011. május 12., csütörtök

A világ első meseterápiás központjáról


2010. szeptember 30-án, a Népmese napján megnyílik Magyarországon a világ első Meseterápia Központja, mely a világot jobbítani akaró emberek nemes szándékából azzal a céllal jött létre, hogy egy komplex művészetterápiás modell keretében kapukat nyisson meg egy stabil, saját belső értékeken nyugvó, a szűkebb és tágabb környezettel is harmonikus kapcsolatot fenntartó élet kialakításához és a boldogság képességének elsajátításához.

A Meseterápia Központ a megelőzésre épít

A Meseterápia Központot azoknak a gyermekeknek és felnőtteknek hoztuk létre, akik fizikailag és mentálisan is egészségesnek számítanak, de életük bizonyos pontján olyan nehézségekbe ütköztek, amelyekkel nem tudnak segítség nélkül megbirkózni. Elsősorban a megelőzésre, a prevencióra fektetjük a hangsúlyt, hogy időben vissza lehessen fordítani azokat a folyamatokat, amelyek a testben és a lélekben betegségeket okoznak.

A Meseterápia Központ módszere – A gyökerek és a szárnyak megtalálása

A mentális problémák többségét valamiféle kapcsolódási zavar jellemzi, amely az ember önmagához és a környezetéhez való viszonyában érzékelhető legerőteljesebben. A Meseterápia Központ arra építi tevékenységét, hogy a Boldizsár Ildikó által kidolgozott és évek óta alkalmazott Metamorphoses Meseterápiás Módszer segítségével olyan univerzális értékrendet és életvezetési mintákat adjon át, amely származástól és életkörülményektől függetlenül segít e kapcsolódási zavarok rendeződésében. A módszerről bővebben tájékozódhat a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Meseterápia című könyvben, amelyet működésünk szellemi alapkövének tekintünk, és a megnyitón mutatunk be. Az ember és környezete között fennálló egészséges viszony kialakításában egy madárcsapat is segít, amely a szárnyalás képessége mellett többek között a tájékozódás, az együttműködés, a kitartás és a gondoskodás képességét erősíti meg azokban, akik néhány napot a közelükben töltenek el.

A Meseterápia Központ célcsoportjai

- állami gondozott gyerekek
- kimagaslóan tehetséges fiatalok
- anyagi és lelki nehézségekkel küzdő családok

A Meseterápia Központ elsősorban az állami gondozott gyerekeket segíti, mert ők szenvednek leginkább a mintaadó háttér hiányától. Nemcsak arra tanítjuk meg őket, hogy nehéz körülmények között is élhetnek emberhez méltó életet, hanem arra is, hogy konkrét alapélmények nélkül is létrehozhatnak egy jól működő, szeretetteljes családot. Egy másfajta hiány jellemzi a kimagaslóan tehetséges gyerekeket: őket a támogató háttér segíti ugyan tehetségük kibontakozásában, ugyanakkor a rájuk gyakorolt erős nyomás egyoldalú fejlődéshez vezethet, így az élet bizonyos területein nehezebben boldogulhatnak. Úgy gondoljuk, hogy ha a tehetséges gyerekeket is hozzásegítjük ahhoz, hogy tehetségük ne egyoldalú legyen, olyan felnőttekké válhatnak, akik tehetségüknél fogva sokat tehetnek a társadalom többi tagjáért is. A családterápiás munkában nem csupán a konfliktusok kialakulásának megelőzése lenne a célunk, hanem a már meglévő zavarok rendezése annak érdekében, hogy a család valóban betöltse egészségvédő és egészségmegőrző funkcióját. Mi folyamatban gondoljuk el egy család működését, s azokon a pontokon tudunk hatékony segítőként közreműködni, ahol problémák keletkeznek gyerekek és szülők között: például dackorszakokban és serdülőkori összetűzéseknél. A három célcsoportunk mellett minden évben egy-egy hónapot a speciális kapcsolódási zavarokkal élők segítésének szentelünk: fogyatékkal élők, traumát elszenvedettek, szenvedélybetegek tartoznak közéjük. Vagyis a meséket annál a határtalan lehetőségnél fogva használjuk fel a Meseterápia Központ működésében, hogy azok a hagyományban a bölcsőtől a koporsóig minden élethelyzetben jelen voltak az ember életében.

A Meseterápia Központ működése és struktúrája

A Központ a Meseterápia Alapítvány segítségével karitatív alapon működik, és egész évben nyitva áll a rászorulók előtt. 2011 tavaszától tíznapos turnusokban fogadja az érkezőket maximum 20 fős csoportokban, hét éves kortól felfelé, de a családok esetén kisebb gyerekek is érkezhetnek. Alkalmanként meseterápia tanfolyamokat is szervezünk, ezeket térítés ellenében lehet igénybe venni. Az Alapítvány azonban támogatja olyan jelentkezők részvételét is, akik nem tudják a részvételi díjat fizetni. Jelentkezni a Meseterápia Alapítványnál lehet a www.mesekozpont.hu weboldalon.
A Központ két épületből, gazdálkodásra alkalmas földterületből, egy Madárparkból, valamint egy téli és nyári röpdéből áll. A Meseterápia Központot külső megjelenésében a mesék világa köti össze, amely az ég és Föld összekapcsolására, a mikro- és makrokozmosz megjelenítésére utal, s hangsúlyozni kívánja az ember kapcsolatát a körülötte lévő természettel és a világmindenséggel. A kertben – ahol hangsúlyos szerephez jut a biogazdálkodás fortélyainak átadása – a gyerekek és a felnőttek megtanulhatnak kertészkedni és gazdálkodni. A kézműves foglalkozásoknak, játéknak és focinak is helye lesz a Meseközpont életében.
Forrás: meseközpont.hu

Nincsenek megjegyzések: