2011. május 18., szerda

Egység Napja 2011


Egység napja Debrecenben
2011. május 13., péntek 15:46
A Kárpát-medencei magyar reformátusok egységesülésére emlékeznek Debrecenben május 21-én és 22-én. Az Egység Napja rendezvénysorozat több mint száz programot kínál a résztvevőknek. Debrecen város főterén az Immánuel Otthon a fogyatékossággal élőknek és az épeknek közös programokat szervez, a józsai reformátusok pedig nyitott templom egyházi napokat tartanak.

„Mi azok akarunk maradni, akik vagyunk”

Csalóközi, kárpátaljai, partiumi gyülekezetek is részt vesznek a Józsai Református Egyházközség Nyitott Templom Egyházi Napok rendezvénysorozatán. Gacsályi Zsolt lelkipásztor szerint azért fontos, hogy határon túli gyülekezetekkel együtt ünnepeljenek, mert az egység megélése gyülekezeti szintű és „ezek azok a kapcsolatok, amelyek a május 22-ei egységesülésnek a tartalmát megadják”. A józsai gyülekezet vezetője úgy véli fontos kilépniük a templomból olyan térre, ahol mindenki megfordul, ezért a rendezvényt a Józsaparkban tartják.

A programokat, a május 22-ei jelkép, az életfa fogja össze. A Kárpát-medencét ábrázoló gyökerekhez kapcsoltunk mindent - hangsúlyozta Gácsályi Zsolt. „Az archaikus ételek főzőversenyen megkóstolhatjuk a hajdúsági slambucot, a szatmári töltöttkáposztát vagy a kunsági birkapörköltet, tájegységekként hallgathatunk magyar népzenét, a környékbeli kézművesek munkái pedig őrzik a tradícióinkat - fogalmazott a lelkész. A református identitásunk alapja a szentírás fontossága, ezért bibliai interaktív kiállítást is rendezünk - sorolja tovább a programokat a helyi lelkipásztor, aki szerint a tárlat a Biblia üzentét olyanokhoz is közel hozza, akiktől egyébként távol áll a Szentírás. A kétnapos rendezvényen rajzpályázatot hirdettek „Égből Pottyant könyv” címmel, amelyet Levente Péter szemléltet a gyermekek bevonásával. Szombaton kerekasztal beszélgetést tartanak, amelyen daganatos betegek és hozzátartozói beszélgetnek pszichiáterrel, kórházlelkésszel és az év onkológusával. A zenei programok közül a helyi népzenészeket és az Ismerős Arcokat emelte ki Gacsályi Zsolt, mert szerinte „szépen fogalmazzák meg, hogyan élhetők meg a baráti és családok kapcsolatok a magyar nemzetben”. A részletes programokat a jozsanet.hu oldalon olvashatják.

A fogyatékossággal élők és az épek egysége

Ugyanúgy, mint két évvel ezelőtt az egységet éljük át programjainkban, bár idén egy kicsit másképp - tájékoztatott Győri Zsófia. A Nagytemplomi gyülekezet Immánuel Otthonának vezetője elmondta: a fogyatékossággal élők és az épek egységét hangsúlyozzák. „Azokat a közös pontokat keressük, amelyek összekötnek, és nem elválasztanak, ilyen zenei és művészeti produkciókat láthatnak majd a város főterén - fogalmazott az intézményvezető. A színpadon közösen lép fel az Immánuel és a Kisrefi néptáncegyüttese és együtt szerepelnek a dóczys gimnazisták és a fogyatékossággal élők. „Nem a különbséget keressük, hanem azt, amely emberré tesz bennünket és közös bennünk - véli Győri Zsófia.
A szakember szerint a társadalom nem készült fel a fogyatékossággal élők elfogadására, ezért szerveznek érzékenyítő programokat. A Kézenfogva Alapítvány „Fogadd el, Fogadj el” kamionjában számítógépes és szimulációs játékokat próbálhatnak ki a résztvevők, ezentúl a Sziromszüret elnevezésű játék arra ad lehetőséget, hogy látás nélkül, csak tapintással ismerjünk fel tárgyakat, illetve kipróbálhatjuk, hogyan lehet kerekesszékben ülve közlekedni.
Szombaton szakemberek és a Szeretethíd önkéntesei segítenek, hogy a feszültségek feloldódjanak a sérültek és az épek között és együtt fessenek akár szájal vagy lábbal.
Az Immánuel Otthon 20 éves évfordulója alkalmából szerveznek egység napot Debrecenben a Nagytemplom előtt. Győri Zsófia úgy véli szükségesek a gyermekeknek szóló programok, mert rajtuk keresztül a többségi társadalom is érzékenyebb lehet a fogyatékossággal élők iránt.
A szombati Kaláka koncert után a hétvégi programot vasárnap a fogyatékossággal élők konfirmációja zárja a Nagytemplomban, ahol „megtapasztaljuk Isten dolgai nincsenek intellektushoz kötve” - fogalmazott az Immánuel Otthon vezetője.
Részletes programok az immanuelotthon.hu oldalon.
Forrás: reformatus.hu

Nincsenek megjegyzések: