2011. május 4., szerda

Dr. Kopp Mária: Az utolsó percben vagyunk


A gyermekek támogatása a társadalom közös ügye volna, az itthoni demográfiai helyzet ugyanakkor egyre súlyosabb, mondhatni az utolsó percben vagyunk - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában egy nemrég rendezett konferencia összegzéseként a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgató-helyettese. Kopp Mária arról is beszélt, hogy a fiatalok többsége hosszú távon továbbra is a házasságot tartja a legjobb életformának Magyarországon, ennek ellenére nagyon sok az olyan egyedül élő, aki nem képes párt találni magának.


Egyre súlyosabb a helyzet, úgy is mondhatnánk, hogy az utolsó percben vagyunk. Olyan, mintha futnánk egy szakadék felé, és valahogy meg kellene állni - jelentette ki a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgató-helyettese egy nemrég rendezett budapesti nemzetközi konferencia összegzéseként.

Hozzátette: ez a konferencia annyiban volt más, mint az eddigiek, hogy az Otthon Segítünk (Home-Start) nevű szervezet rendezte a Külügyminisztériumban, a magyar uniós elnökséghez kapcsolódóan. Egyebek mellett arról is szó esett a tanácskozáson, hogy mennyire a társadalom közös ügye volna a családok és a gyermekek támogatása.

Kopp Mária elmondta: ő mint a Népesedési Kerekasztal fő szervezője volt jelen. A fő célkitűzése pedig, hogy tegyen a gyereket vállaló fiatalokkal szembeni, sokszor nagyon súlyos diszkrimináció ellen, ami Magyarországon különösen jellemző.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy elindult egy olyan folyamat, aminek eredményeképpen egyre kevesebben leszünk. Az elmúlt évben már átléptük a tízmilliós lélektani határt; a statisztikák szerint húsz fiatalnak csupán tizenhárom gyermeke születik. Ahhoz viszont, hogy a társadalom fönntarthassa magát, legalább húsznak kellene születnie - fejtette ki a pszichológus.

Érdekes - jegyezte meg Kopp Mária - hogy a legutóbbi Ecostat-felmérés szerint ez a húsz magyar fiatal huszonnégy gyermeket szeretne. Más országokban, például a franciáknál világra is jön annyi utód, mint amennyit a megkérdezettek vállalnának.

Ott azonban egy magasabb végzettségű férfi vagy nő, ha gyereket vállal, jobb helyzetbe kerül, mint az a kortársa, akinek nincs gyermeke. Ezek szerint abban az országban komolyan veszik, hogy a gyerek a legjobb befektetés az egész társadalom számára - fűzte hozzá.

Rengeteg a kényszerszingli

Kopp Mária a műsorban a fiatalok párválasztási gondjairól is beszélt. Elmondta: nagyon sokat ismer közülük, akik szeretnének párt találni maguknak, de valahogy nem sikerül nekik. Emiatt otthon maradnak a szülők mellett, mert úgy kényelmesebb.

Ugyanakkor, ha megkérdezik őket, a legtöbbjük azt vallja: hosszútávon a házasság a legjobb életforma. Hetven százalékuk pedig úgy nyilatkozik, hogy nem lehet igazán boldog, akinek nincs gyermeke. Tehát a többség szeretne kapcsolatot, illetve családot.

Kopp Mária szerint az a baj, hogy olykor irreális elvárásaik vannak a fiataloknak a leendő párjukról. Ebben a reklámoknak, illetve a televíziónak is nagy a szerepe: hollywoodi színészeket mutatnak, és úgy érzik, mindig volna jobb, akire a mostani párjukat ki lehetne cserélni.

A pszichológus felidézte: korábbi tanítványai között voltak nagymenő lányok, és azon a férfiak közül, akik elvették őket feleségül, már egy sem él. Ebből arra lehet következtetni, hogy nem mindig abból lesz a legjobb társ, aki után fiatal korában mindenki megfordul, és irigylik azt, aki meg tudta szerezni - jegyezte meg Kopp Mária.

A szakember úgy vélekedett: jobban végégi kellene gondolni, hogy ki lehet az ideális partner, ki az, akivel jól együtt lehet élni, és nem utolsó sorban, aki valóban figyel a társára.
Forrás: inforadio.hu

1 megjegyzés:

ÉvaZsuzsanna írta...

Láttunk egy riportfilmet a tévén Kopp Máriával. E!lőadásait ha nem is lehet élőben eljuttatni mindenhová, de minden középiskolában le kéne vetíteni a vele készült filmet a diákoknak