2011. május 18., szerda

Debreceni katonák haltak meg Afganisztánban


fganisztán, Debrecen – Hivatalosan is megerősítették információinkat: a Bocskai Dandár kötelékében szolgált az a két katona, akik kedden életüket veszítették Afganisztánban egy közlekedési balesetben. A sérültek is mind debreceniek.

Közúti balesetben meghalt két magyar katona, négy pedig megsérült kedd délelőtt Afganisztánban. A minisztérium tájékoztatása szerint a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) M-RAP MaxxPro típusú, aknavédelemmel ellátott páncélozott katonai járműve szenvedett közúti balesetet. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik tagja a szerencsétlenül járt páncélozott személyszállító volt, melynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult, a lövésztornya és négy kereke is kiszakadt.

A gépjárműben hatan utaztak, a balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A szakaszvezető a helyszínen, míg a 25 éves őrmester a kórházba szállítása után nem sokkal később halt meg. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került, a Mazari-Sarif városának katonai kórházába szállították. Az elhunyt és sebesült katonák hozzátartozóit a történtekről a Magyar Honvédség tájékoztatta. A honvédelmi miniszter, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak. Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit. Hende Csaba honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította a két magyar katonát.

A Dehir.hu megbízható információ szerint az Afganisztánban meghalt katonák a debreceni 5. Bocskai István Lövészdandárban szolgáltak. Az információinkat szerdán reggel a Bocskai Dandár szóvivője megerősítette, akitől azt is megtudtuk, hogy a gépjárműben utazó másik négy katona is Debrecenben szolgál, köztük a súlyosan megsérült szakaszvezető is. A katonát már megműtötték és stabilizálták az állapotát, ami még mindig életveszélyesnek minősíthető. A Mazari-Sarifban lévő katonai kórház orvosai szerdán döntik el, hogy mikor lehet Magyarországra szállítani a közlekedési baleset sérültjeit.
Forrás: dehir.hu

Nincsenek megjegyzések: