2011. május 10., kedd

" Ne féljetek!"


zakrális képzőművészeti triennálé Veszprémben
2011. 05. 10. 11:18 -
A Veszprémi Érsekség, a Szent Mihály-székesegyház, a Szent György-kápolna, a Gizella-kápolna, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Várgaléria közös kiállítást rendezett a veszprémi várban lévő intézményeiben Ars sacra – szakrális művészet a Kárpát-medencében és Közép-Európában címmel, a „Ne féljetek!” mottó jegyében.
Jézusnak ez az evangéliumokban gyakran elhangzó felhívása, melyet Boldog II. János Pál pápa is többször foglalt üzeneteibe, a Megváltó korokon átívelő biztatását kívánja átadni a képző- és iparművészet mai és közelmúltbeli nagyságainak alkotásain keresztül – hangzott el a a kiállítássorozat megnyitó ünnepségén. A kiállítóterekben megtalálhatók a nagy elődök, Barcsay Jenő, Borsos Miklós, Kondor Béla, Schéner Mihály, Prokop Péter munkái mellett többek között Korniss Péter, Gink Károly, Kő Pál, Olasz Ferenc, Tandori Dezső, Udvardi Erzsébet, Polgár Rózsa, Melocco Miklós, a lengyel Wojcech Kucza, a francia Étienne Turonyi, a szlovén Stefan Galic, az erdélyi Hervai Katalin, a szlovák Nagy János szakrális vonatkozású alkotásai is.

Az első alkalommal megrendezett tárlat – melyet triennálévá, három évenként ismétlődővé terveznek tágítani – ünnepélyes megnyitóját a bazilika előtti Szentháromság téren tartották meg május 6-án. Bevezetésként Eperjes Károly színművész József Attila Ne légy szeles című versével köszöntötte a tárlatot. Rámutatott hogy annak szállóigévé vált záró sorai – „dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes” – máig hitelesen figyelmeztetnek a művészet világában is arra a morális kötelezettségre, hogy az alkotás igényes legyen és az igazságot mutassa fel.

A kiállításon 111 alkotó 270 munkáját láthatja a közönség. Dohnál Tibor képzőművész és Nagy Károly, a bazilika plébánosa is méltatta a tárlatot, amely az országban egyedülálló módon a világ közeli és távoli, mai és már elhunyt alkotóinak műveit egyszerre tárja a látogatók elé. Ezt követően Márfi Gyula érsek mondott megnyitó beszédet.

Egy alkotást akkor nevezhetünk szakrálisnak, ha az valamilyen értelemben kapcsolatban áll Jézus Krisztussal, aki bűneinkért kereszthalált halt és megigazulásunkért feltámadott - mondta az érsek. Jézus halálakor sokan, még a Jézushoz közel álló tanítványok és szent asszonyok is megrendültek a hitükben, úgy látszott, hogy valóban a gúnyolódóknak és a kételkedőknek van igazuk, akik nem fogadták el Jézust Isten Fiának. Krisztusért, a birodalom által megvetett nép fiáért mégis már 64-ben hatalmas tömegek mentek halálba; egyeseket keresztre feszítettek, másokat szurokkal bekenve égő fáklyaként égettek el, s voltak, akiket kiéheztetett vadállatok elé vetettek. Miért történhetett ez meg? – vetődhet fel ma is sokakban a kérdés. Nincsen más magyarázat erre kétezer év távlatából sem, mint a feltámadás ténye, valósága. Ez készteti a művészeket, a művészeteket is máig, hogy erre a kérdésre hithű választ adjanak alkotásaikkal. Hitünk ma is, 2011 évvel Krisztus megjelenése után is az apostolok hitén nyugszik. Jézus meggyőzte a tanítványait a feltámadás igazságáról, s elküldte nekik a Szentlelket, hogy megerősítse őket a tanúskodásban. Mi is az ő szemükkel látjuk és az ő kezükkel tapintjuk ma is az Üdvözítőt, s az ő fülükkel halljuk a Feltámadott szavát: Ne féljetek! A kiállítás legyen alkalom minden látogatónak a feltámadt Krisztussal való találkozásra – mondta a főpásztor.

A megnyitón közreműködött Farkas István hegedűművész szakrális dallamokkal. A monstre kiállítás október 15-ig várja a szent művészet iránti érdeklődőket, látogatókat.

Toldi Éva/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: