2011. május 30., hétfő

Roma elsőáldozók a vatikáni érsek miséjén


Hazánkba látogat Antonio Mario Veglio érsek, a Vándorlók és Utazók Lelkigondozása Pápai Tanácsának elnöke június elején. A vatikáni vendég előadást tart június 3-án a zarándokhelyekkel foglalkozó nemzetközi konferencián, és felkeresi két nemzeti kegyhelyünket, Máriapócsot és Mátraverebély-Szentkutat.
Ez utóbbi helyszínen június 5-én részt vesz a cigányok zarándoklatán, ő celebrálja a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét, melynek keretében 24 cigány gyermek lesz elsőáldozó.
Antonio Veglio érsek a zarándokhelyek mellett a cigánypasztoráció vatikáni felelőse is. A szentkúti cigány zarándoklatra, amely a békés együttélés modellje, várják a cigányokat és a nem cigányokat is. A zarándokokat 9.45-től fogadják a ferences atyák. 10.15-től éneklésre és tanúságtételekre kerül sor, 11 órakor kezdődik a szentmise.
„Az ebédet a cigányoknak a cigány önkormányzatok állják, de szükségünk lenne még támogatókra, hogy a szegény településekről érkező zarándokok buszköltségéhez hozzá tudjunk járulni” – mondta a Ferences Sajtóközpontnak Kálmán Peregrin szentkúti kegyhelyigazgató.
„A zarándokhely: hit, kultúra, emberség” című konferenciát június 3-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tartják. A vatikáni érsek arról tart előadást, hogy Európa újraevangelizálásában milyen szerepet töltenek be a kegyhelyek. Bemutatkoznak a magyarországi és a szlovákiai zarándokhelyek, a Mária Út, a Magyar Zarándokút Társulás, és szó lesz a zarándokhelyek cigánypasztorációban betöltött szerepéről is.
Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: