2011. május 2., hétfő

Székely János: A sötétséget nem karddal, hanem gyertyafénnyel lehet eloszlatni


Minden ember az Úristen remekműve, képmása, és végtelen méltósága van – mondta Székely János cigánypasztorációért felelős püspök a Mária Rádió sajtótájékoztatóján, ahol Szabó Tamás, a rádió igazgatója bemutatta a rádió május 4-i, cigány tematikájú műsortervét.
Székely János, akinek nemrég jelent meg Cigány népismeret című könyve, hozzátette: az idei év különleges, mert Boldog Ceferino, a cigányok védőszentje, az első cigány szent születésének 150. és halálának 75. évfordulóját ünnepeljük. A püspök több példát hozott fel, hogy bemutassa, az egyház régóta foglalkozik a cigányokkal. Az 1500-as években például spanyol jezsuiták taníttattak ki cigányokat. A 19. század elején Hám János szatmári püspök alapított cigányiskolát, később példáját követte az egyik érsekvadkerti plébános is. Kifejtette: fontos, hogy megváltoztassuk a cigányságról alkotott képet, és segítsük kialakulni a cigányság egészséges identitását.

Kiemelte, hogy fontos a pozitív példák felmutatása – a könyvében említettek közül többet fel is hozott. Elmondta, hogy szükség lenne közös, magyar-cigány ünnepre, illetve cigány közterekre, és hogy a püspöki kar álma egy cigány kápolna. Végül rámutatott, hogy a negatív előítélet önbeteljesítő jóslatként működik. Továbbá megemlítette, hogy Mátraverebélyen elindítottak egy kis csirkekeltető programot, amit cigány emberek irányítanak és amivel több cigánynak is munkát tudnak adni.

Dúl Géza, a püspöki kar cigánypasztorációs referense, a Ceferino Ház vezetője felhívta rá a figyelmet Szabó Tamással együtt, hogy május 4-én tematikus, cigánypasztorációs napot rendez a rádióban. A rádió igazgatója megjegyezte, ők ezzel tudnak hozzájárulni a megbékéléshez, rendszeresen jelentkező, cigányokról szóló ismeretterjesztő műsorukon túl, ami nem csupán cigánypasztoráció, hanem kettős pasztoráció, hiszen a többségi társadalomnak is szól. Továbbá a rádió el tud indítani egy imát is a megbékélésért.

Dúl Géza hozzátette, hogy május 7-én lesz a gödöllői premontrei gimnáziumban a cigány-nem cigány találkozó, Keresztes Szilárd, nyugalmazott görög katolikus püspök vezetésével, szeptember 18-án Nyíregyházán, november 12-én pedig Alsószentmártonban tartanak regionális találkozókat, június 5-én pedig Antonio Mario Veglio érsek, a Vándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke mond misét Mátraverebély-Szentkúton.

A gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban a sajtótájékoztató résztvevői kifejtették: szeretnének megjelenni ott, de csak akkor, amikor már viszonylag béke lesz, most nem látják értelmét beleavatkozni a konfliktusba. Dúl Géza elmondta, hogy a Ceferino Ház egyik önkéntese sok ideig volt Gyöngyöspatán, és több konfliktust sikerült megelőznie azzal, hogy a cigányság oldalán sikerült leszerelnie az összeütközésre buzdító hangokat. Dúl Géza szerint a békére apellálva lehet rendet tenni, mivel arra minden ember vágyik a szíve legmélyén. Székely János úgy fogalmazott: a sötétséget nem lehet karddal szétoszlatni, ahhoz gyertyát kell gyújtani.

Székely Jánossal az év elején közöltünk interjút a cigánypasztorációról.

SzG/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: