2011. május 23., hétfő

Papp Gyula ezredes a Simonyi Lovasfesztiválról


Több ezer résztvevőt és érdeklődőt várnak az idei Simonyi-napokra és a Simonyi Óbester Nemzetközi Lovas Fesztiválra május végén Debrecenbe.

A lovas fesztivál keretében először rendezik meg a Debreceni Vágtát, amely a Nemzeti Vágta egyik előfutama lesz - közölte Papp Gyula nyugállományú honvéd ezredes, a rendezvény főszervezője hétfőn sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

Jantyik Zsolt, a hajdú-bihari közgyűlés kulturális bizottságának elnöke "kulturális vidékfejlesztésként" értékelte a civil és katonai hagyományokat felelevenítő programsorozatot, amelybe az idén több mint húsz település kapcsolódik be.

Papp Gyula a május 26. és 29. között megrendezendő programok közül kiemelte a csikós- és huszárfutamokat, valamint a nagyerdei stadionban "biharikumokkal" bemutatkozó hajdú-bihari településeket.

Megszegik a rendezvényen a Bihardiószegen sütött "mindannyiunk megszentelt hajdúkenyerét", majd az összetartozást jelképezve mindenkit megkínálnak belőle egy-egy szelettel - tette hozzá Papp Gyula.

Kiemelte: a rendezvény felemelő pillanata lesz, amikor a nándorfehérvári győzelem 555. évfordulóján déli harangszóval emlékeznek meg azokról a hősökről, akik "életüket és vérüket" adták a hazáért.

Papp Gyula tájékoztatása szerint Katonadolog című pályázatukra az idén 64 katonatörténet érkezett; a díjakat május 27-én a debreceni Megyeházán, a 13. Debreceni Simonyi Napok hivatalos megnyitóján adják át a legsikeresebb pályázóknak.


Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések: