2011. május 17., kedd

TommyVig a Gödör Klubban


Tommy Vig visszatér Los Angelesbe. A 2006-ban hazatelepült vibrafon művész, dobos, zeneszerző fél évszázadon át aratott sikeket az Egyesült Államok jazz színpadain, ahol a legnagyobb stúdiók legismertebb zenészeivel dolgozott együtt. Idén meghívást kapott a Nemzetközi Big Band Olimpiára, így május 28-án ismét Los Angelesben lép fel, világhírű jazzmuzsikusok társaságában.


Előtte azonban Budapesten „melegít”, május 18-án, szerdán, 21 órától jelenlegi zenekarával lép fel a Gödör Klubban. A koncerten közreműködik felesége, Mia Kim is, aki az Óceánon túl szintén nagy sztárnak számított – annak idején 24-szer(!) szerepelt az Ed Sullivan show-ban.

Tommy Vig 1956-ban hagyta el Magyarországot. Korábban csak a magyar csodadobosként emlegették, hiszen 7 évesen már jónéhány fellépésen túl volt – játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban, 8 éves volt, amikor lemeze jelent meg Bécsben a legkiválóbb ausztriai jazz szólistákkal.
’56 novemberében, 18 évesen menekült el a kommunizmus elől, s nem sokkal azután, hogy a bécsi zeneakadémián Joe Zawinullal szerepelt, az Egyesült Államokba utazott és ott is telepedett le. 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben, illetve Las Vegasban élt és muzsikált.

A kint töltött fél évszázadban jelentős karriert futott be, hiszen olyan neves szupersztárok társaságában állhatott színpadra, mint Frank Sinatra, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Michel Legrand, Quincy Jones, a The Beach Boys, a Manhattan Transfer, Woody Allen, Rod Stewart, Diana Ross, vagy Michael Jackson. De Tommy Vig volt 1984-ben Los Angelesben a hivatalos Olimpai Jazz Fesztivál rendezője is. A világ leismertebb nagy stúdióiban, így többek között a Warner Brothers, a Fox, az Universal, a CBS, a Columbia stúdióiban dolgozott fimzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként vagy éppen vibrafonosként. Több mint 1400 televíziós felvételt tudhat a háta mögött, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át.

Hazatelepülése után 2008 januárjában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adta elő Tommy Vig Budapest 1956 című művét élő rádióadás keretében, Kovács László vezényletével.
Tommy Vig a Gödörben
május 18., szerda, 21:00
Gödör Klub
Forrás: mymusic

Nincsenek megjegyzések: