2010. október 15., péntek

Három nap a tettek mezején


Október 15-én 14 órakor a budapesti Szent István-bazilika előtti téren hivatalosan is kezdetét vette a háromnapos közös munka, amelynek fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök. A programok helyszínei között van Kolontár, ahová mintegy 80 fiatal indul el, hogy a munkákban segédkezzen.


Harmadik alkalommal rendezi meg hazánkban a 72 óra kompromisszum nélkül akciót október 15. és 17. között az Ökumenikus Ifjúsági Iroda (ÖKI), amely Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért.

Ennek keretében országszerte fiatalok csoportjai 72 órán, azaz 3 napon keresztül folytatnak szociális, karitatív vagy fejlesztő, építő tevékenységeket különböző helyszíneken, a legkülönbözőbb módon segítve a rászoruló embereken és környezetükön.

Idén hazánkban a közel 250 projektre mintegy 4500 fiatal regisztrált. A projektek között olyan feladatok szerepelnek többek között mint a „Cukorkát cigarettáért” akció, ételosztás hajléktalanoknak, a „Gurulunk Fehérvár” – kerekes székeseket segítő akció, foglalkozások idősek otthonában, gyermekotthonban, óvodák, iskolák, plébániák előtti tereprendezés, temetők elhanyagolt sírjainak tisztítása, turista utak, fatárolók, vadetetők karbantartása és még számos szociális, karitatív vagy fejlesztő feladat. Külön csapat, mintegy 80 fiatal indul Kolontárra, az iszapár sújtotta területre, hogy az ottani munkákat segítse.

A megnyitón Spányi Antal püspök a Katolikus Egyház nevében, Szabó István püspök a Református Egyház nevében, Fabiny Tamás püspök az Evangélikus Egyház nevében köszöntötte a rendezvény résztvevőit, majd Jakab Rita főkoordinátor foglalta össze a következő három nap eseményeit.

A „72 óra kompromisszum nélkül” elsődleges célja, hogy a fiatalok közhasznú tevékenységének széleskörű nyilvánosságot biztosítson, láthatóvá tegye az ifjúsági közösségekben folyó önkéntes munkát, növelje annak elismertségét és rámutasson, mire képesek a fiatalok, ha összefognak. Emellett lehetőséget kínál fiatalok számára arra, hogy a hitükből fakadó szolgálatukat életszerű módon, országos és ökumenikus dimenzióban végezhessék.

A 2002-ben Németországban, Svájcban és Ausztriában indított kezdeményezéshez idén hazánk mellett Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Szlovákia is csatlakozik. Több helyen országhatárokon átívelő közös projektek valósulnak meg. Budapesten bosznia-hercegovinai, Szombathelyen grazi, Székesfehérváron pedig szintén osztrák fiatalok kapcsolódnak be a helyi rendezvényekbe. Szlovákiából és Csehországból az ottani szervezők néhány képviselője követi majd nyomon az országos történéseket.

Egyes helyszíneken már október 15-én délelőtt megkezdődött a munka.
Sopronban a Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzat Gyermekvédelmi központjánál
9 órakor Dr. Fodor Tamás Sopron város polgármestere és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő nyitja meg a rendezvényt.

További információk találhatók a honlapon is: www.72ora.hu

Az egyes helyszíneket és elvégzendő feladatokat tartalmazó füzet a hírünk alatti kapcsolódó fájlból letölthető.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: