2010. október 6., szerda

Vörös iszapár


Kedves Testvérek!
Biztosan értesültetek a több települést sújtó vörösiszap katasztrófáról.
Felvettem a kapcsolatot a devecseri plébániával, illetve a segítségnyújtást kordináló veszprémi megbízottal.
Mivel még mindig a speciális kárelhárítás folyik (ehhez, mint elmondta, speciális védőfelszerelés és speciális anyagok kellenek, amit nekik kell megvásárolni), a kérésük az, hogy aki teheti, egyelőre a megadott számlaszámokra pénzadományt küldjön. (Bármilyen kis összeget örömmel fogadnak.Gondoljatok a szegényasszony két fillérjének értékére..!)
Későbbiekben majd tartós élelmiszerre, elsősorban konzervre (NEM LEJÁRT!) lesz szükség. Egyéb adományt (pl.ruhát, játékot stb.) ne küldjetek!

Az adományokat a 12011148-00124534-00800007 számú szombathelyi illetve a 11748007-20089175 számú veszprémi bankszámlára várják, a közlemény rovatban az „ISZAPÁR” megjegyzést kell feltüntetni.
Isten fizesse meg!
Testvéri üdvözlettel: H.Éva
A Kolontárt és Devecsert elöntő vörösiszapos sárlavina elöntötte a somlói zarándok ösvényt is, továbbá Jelen információnk szerint megrongálódott mind a Betlehemi Barlang (Kolontár), mind a Názáreti Ház (Devecser, Papkert). A lavina a „Jordán” mentén zúdult végig Kolontártól Devecserig, feltehetően elsodorva Mária Kútját. Az eddig elhunyt négy személy (két felnőtt, két kisgyermek) lelkiüdvéért október 5-én 17 órakor Devecserben mondott engesztelő szentmisét Mód Miklós plébános.

Számos országban készítették el a szentföldi zarándokhelyek kicsinyített mását, hogy aki nem tud elutazni oda, az is valamiképp meglátogathassa a „Szentföldet”. Itthon ezt éppen Kolontár és Devecser közt alakították ki, az október 4-én, a devecseri zagytározó gátszakadása következtében lezúduló sárlavina azonban elsodorta az egészet, mivel éppen az útjában álltak a szent helyek másolatai.

Mint azt a Magyar Kurírnak Mód Miklós plébános elmondta, a Betlehemi Barlangból és még egy helyről valószínűleg majd ki kell merni az iszapot, több melléképület összedőlt, amelyeket majd újjá kell építeni, és minden más állomást le kell pucolni majd, továbbá az egész területen ki kell cserélni a talajt. A szállások közül csak egyet érintett a katasztrófa, a többinek nem esett baja. Mindazonáltal a zarándokút helyreállításával még nem foglalkoznak, hiszen nyilvánvalóan számos más teendő élvez elsőbbséget.

Nincsenek megjegyzések: