2010. október 28., csütörtök

Halloween- mise


Válaszként az alábbi felhívásra szeretettel hívunk és várunk mindenkit október 31-én a Ferenciek terén az esti 8 órás misére, ahol fehér ruha és gyertya fogja az asszisztencia részéről jelképezni a levélben leírtak szerint Krisztus világosságát.

Kedves Barátaim,
Mi jut eszetekbe, ha Halloween-re gondoltok? Valószínűleg a legtöbb embernek a boszorkányok és szellemek képe, amelyek a sötét, okkult, mágikus világhoz tartoznak, amelyek a sötétség és halál képviselői. Valójában azonban Halloween Mindenszentek előestéje. Éppen ezért arra gondoltam, talán érdekelne titeket egy kezdeményezés, amelyet pár évvel ezelőtt kezdtünk, s amelyhez most már szerte a világon sokan csatlakoztak és velünk együtt ünnepelnek.

Ez pedig a Fény éjszakája elnevezésű esemény. A mi víziónk az, hogy Halloween ünnepe legyen újra Krisztusé és az Ő Egyházáé. Ez a kezdeményezés nemrégiben hivatalos támogatást kapott a Angol és Wales-i Püspöki Konferenciától. Alant olvashatod a sajtóközleményeket.

Sajtóközlemény
For immediate release - 12 October 2010
Gyújts fényt, és tégy tanúságot keresztény hitedről
Hívunk minden keresztényt Anglia szerte arra, hogy tegyenek fény az ablakukban Október 31-én este, hogy ezzel adják tanújelét, hogy Jézus Krisztust követik.
A kezdeményezés, melynek neve: A Fény Éjszakája (Night of Light) Damian Stayne-től a Cor et Lumen Christi alapítójától ered. "A Fény éjszakája esemény egy nemzetközi kezdeményezés, hogy Halloween ünnepét egy örömteli keresztény ünneppé tegyük-mondta D.S. Világszerte több országban gyermekeknek rendeznek ünnepet, mely kapcsán összegyűlnek imádkozni és fényt gyújtanak az ablakukban, ezzel hirdetve a Krisztushoz tartozásukat szomszédaiknak és barátaiknak.

Október 31-ét Halloween ünnepének tarjuk, mely az All Hallows Eve (Minden szentek estéje) kifejezésből ered, s amely ünnepi előestje Mindenszentek ünnepének-amely ünnepen a katolikusok Isten dicsőségét és minden mennyei szentjét ünneplik, és Isten világosságnak a győzelmét minden szentjének életében a sötétség felett. Jézus a világ világossága. A szentek ebben a világosságban éltek és ezáltal kortársaik irányfényévé váltak. Jézus napjainkban mindenkit hív, hogy a világító fény legyen mások számára."
Amennyiben lehetséges, az alábbiakat javasoljuk azoknak, akik be akarnak kapcsolódni a Fény Éjszakája kezdeményezésbe:
mindenszentek ünnepe előesti miséjén való részvétel
egész éjszakán át tartó Szentségimádásban való részvétel
gyermekeknek való elfoglaltság szervezése, pl öltözzenek be szenteknek, vagy közös tűzgyújtás
fény kihelyezése az ablakba, jelezve ezzel a járókelőknek, hogy a ti háztartásotok keresztény háztartás és a ti világosságotok Krisztus
aki gondolja vegyen fel fehér ruhadarabot hűségének szimbolizálásra, Krisztus a Mi Világosságunk iránt
Kieran Conry püspök (Arundel and Brighton ), Chair of the Department for Evangelisation and Catechesis, kijelentette:
Holloween ma a legnagyobb fogyasztói ünnep karácsony és húsvét után, itt az idő hát, hogy emlékeztessük a keresztényeket ennek az ünnepnek az eredetére. Ez az ünnepnap fontos a katolikus kultúrában. Október 31-e estéjén csináljunk valami olyat, amely tanúságot tesz hitünkről,s amely hallható és látható. Gyújts egy gyertyát, vagy más fényt, amely Krisztust szimbolizálja. Ez erőteljes jele lehet annak, hogy megmutassunk az embereknek, hogy mi Krisztusba és nem magunkba vetettük a reményünket. A fény kérdéseket fog provokálni, s ezáltal lehetőségünk nyílik Krisztusra mutatni. Mindenkit bíztatok a részvételre.
Vincent Nichols érsek pastoralis körlevelet küldött egyházkerületének.: A hit láthatóvá tétele egy olyan küldetés, amelyet a Mennyei Atya bízott ránk. A Fény éjszakája kezdeményezésben való részvétel egyfajta válasz erre a küldetésre.
További ötletek az éjszaka ünnepléséhez itt találhatók: http://www.nightoflight.org

"Halloween az ideje az Istennek az ő szentjeiben megnyilvánuló dicsőségének való örvendésre, de mi engedtük, hogy a hangsúly a boszorkányokra és ördögökre tolódjon. Részemről üdvözlöm ezt a kezdeményezést, hogy Halloweent visszafoglaljuk Krisztus számára "
- THE RIGHT REV. DOM AMBROSE GRIFFITHS OSB, Then BISHOP OF HEXHAM & NEWCASTLE
"Kifejezetten helyeslem ezt a nagyon fontos kezdeményezést, amely hozzá fog járulni nemzetünk szellemi tisztulásához és Krisztus királyságát fogja szolgálni-"
- A brit katolikus egyház hivatalos exorcistájának véleménye. -

Nincsenek megjegyzések: