2010. október 10., vasárnap

Továbbra is nagy szükség van a segítségre


Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius ma délelőtt a Katolikus Karitász munkatársainak segítségével a helyszínen tájékozódott az iszapkatasztrófa sújtotta települések jelenlegi helyzetéről és az ott folyó karitász munkáról. A Magyar Kurír telefonon hívta fel a Szentszék nagykövetét, és benyomásairól kérdezte.

Juliusz Janusz érsek elmondta: megkapó látvány volt számára, hogy a katolikus segélyszervezetek – a Katolikus Karitász és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – milyen nagy erőkkel vannak jelen a helyszínen, az egész országból. Mindez jól mutatja a Katolikus Egyházban rejlő nagy lehetőségeket és segítőkészséget. Példaként említette, hogy az Egri Főegyházmegye Karitász szervezete 50 fős csoporttal van jelen a térségben, közöttük vannak cigány származásúak is – akik a tavaszi árvíz idején segítségek kaptak, és most ezt szeretnék ily módon is viszonozni. Megkapó, hogy milyen komoly egyűttműködés van a segítő szervezetek, jelesül a katolikus segélyszervezetek között ennek az egyedülálló katasztrófának a kezelésében.

Kérdésünkre, hogy van-e lehetőség ilyen esetekben arra, hogy a nemzetközi karitász szervezetektől is segítséget kérjenek, Juliusz Janusz érsek elmondta, ez mindig attól függ, hogy milyen a kapcsolat a nemzetközi szervezettel. Konkrét kéréseket kell nekik megfogalmazni, és ha felvették a kapcsolatot, akkor természetesen a nemzetközi szervezet igyekszik segíteni. Écsy Gábor a magyar Katolikus Karitász igazgatója hozzátette, hogy ez a kapcsolatfelvétel már meg is történt.

Juliusz Janusz érsek a devecseri állapotokat látva elmondta, az ottani helyzet – a tönkrement házak, amelyekben az élet lehetetlenné vált – alapján elképzelhető, hogy milyen lehet a helyzet Kolontáron, ahol a pusztítás talán még nagyobb volt.

„Az a benyomásom – fogalmazott az apostoli nuncius, hogy a nagy projektek, a hatalmas gépek nem elegendőek ennek a hatalmas iszaptömegnek az eltakarítására, ezért továbbra is igen nagy szükség van az önkéntesekre, akik segítenek a legszükségesebb munkálatokban. A devecseri plébánia gyakorlatilag fogadóközponttá alakult, ahol fogadják irányítják, szükség esetén elszállásolják az önkéntes munkatársakat. Köszönettel és elismeréssel beszélhetünk erről a helyi és országos összefogásról, amely a tragédiában is megmutatja, hogy milyen nagy lehetőségeket rejt magában a Katolikus Egyház szeretetszolgálata.”

Amint az már több hiradásban elhangzott, Kolontár falulakóit reggel ki kellett telepíteni, mert fennáll a veszélye, hogy a tározó sérült fala tovább romlik, és ledől, további iszapömlés következik be. Devecser lakosságának még nem kellett elhagyniuk házaikat, de ez bármikor bekövetkezhet. Szerkesztőségünk kérdésére, hogy az esetleges kitelepítés során a Karitásznak van-e, lesz-e valamilyen feladata, Écsy Gábor karitászigazgató elmondta: ennek lebonyolítása az állami szervek feladata, amiben a Karitász segítséget tud nyújtani, az a lelki támogatás, erősítés, illetve, ha az embereknek mégis el kell hagyniuk házaikat, akkor ott, ahol elhelyezik őket, tudnak segítséget adni a rászorulóknak.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: