2010. május 28., péntek

Örmény ősök nyomában


Csíksomlyói zarándoklatom egyik mozgatója volt, hogy információkat szerezzek örmény gyökereimről, tisztelegjek őseim előtt.
A szerencse úgy hozta, hogy szálláshelyünkre, utunk Csíkszépvíz mellett vezetett.
Gyalogos zarándoklatom a búcsúra, innen a településről indult.
Felemelő érzés volt beállnom a gyalogos menetbe, gyimesi csángók közé.
Amerre elhaladtunk, további zarándokok csatlakoztak a menethez, a bámészkodók üdvözöltek, a templomharangok megszólaltak.
Csíkszépvízről ennyit tudtam meg:
Csíkszépvíz (gyakran Szépvíz, románul Frumoasa) falu Romániában, Hargita megyében. A Tatros völgyét őrző falvak legnagyobbika. Csíkszeredától 12 km-re északkeletre a Szépvíz-patak völgyében fekszik. Csíkszentmiklós és Csíkborzsovatartozik hozzá.

A monda szerint neve onnan származik, hogy Szent László a tatárokat legyőzve lovával egy szikláról a patakba ugratott, és „szép víz” – jegyezte meg. Régen Szépmezőnek is nevezték.
A falu felett északra magasodó Pogány-havas előfokán gótikus kápolnarom van. A monda szerint Szent László építtette a tatárok legyőzésének emlékére, a közelében levő sziklán pedig két lólábhoz hasonló bemélyedést Szent László lovának patkóhelyeként emlegetnek. A falu valószínűleg előbb itt a hegytetőn feküdt és csak a békésebb időkben települt le a hegy alatti völgybe. 1669-ben I. Apafi Mihály fejedelem engedélyévelörmények telepedtek itt le, akik alig 200 év alatt módos, városias településsé fejlesztették. A gyimesiek egykori vásáros helye, környékén borvízforrások vannak. Felette 1986-ban épített gát és víztározó található.
 A Pogány-havas előfokán látható gótikus kápolnarom, valószínűleg a régi falu ősi temploma.
 A Havasboldogasszonynak szentelt Bíró-kápolna 1694-ben épült, 1861-ben restaurálták.
 A Szent László római katolikus templom 1890-ben ortodox temploma 1879-ben, az örmény templom 1785-ben épült.
Itt született 1877-ben Balázs Béla író. dr.Fejér Gerő kanonok prelátus (1869 - 1958)


A legnagyobb erdélyi örmény településen, Gyergyószentmiklóson autóbusszal mentünk keresztül, láthattam, igaz, csak a buszból az örmény templomot.
Talán legközelebb felkereshetem.

Nincsenek megjegyzések: