2010. március 19., péntek

A Víz Világnapja elé


A napokban, barátom hívta fel figyelmemet a napra.
Csodás a tavasz, magam is kinti programot tervezek.
Szívesen gondolok vissza tiszadobi éveimre, ahol ilyenkor kitelepedtem a Tisza partra, néztem, hogyan éled újjá a folyó.
Most a Termálfürdőbe veszem az irányt, esetleg felkeresem a Sóstói Szabadidőközpontot Nyíregyházán.
Fővárosiaknak lehetőség:
A Fővárosi Állatkertbe ingyenes a belépés minden 14 év alatti gyerek részére március 21-22-én. Március 22. a Víz Világnapja is egyben, ez alkalomból sok vizes dologgal készülnek a gyerekek részére.
http://www.zoobudapest.com/vizvilagnap2010

2010. március 10.
Mindennapjaink egyik legtermészetesebb mozdulata, hogy kinyitjuk a csapot, megtöltjük poharunkat és egy jót kortyolunk az egészséges ivóvízből. De gondoltunk-e már arra, hogy vajon hány és hány embernek nem adatik meg ez a lehetőség; hogy embertársaink közül hányan nélkülözik a tiszta ivóvizet, amely életünk és egészségünk legfontosabb eleme?

A Víz Világnapján, március 22-én világszerte a víz védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet - ehhez a kezdeményezéshez a Fővárosi Vízművek is évről évre csatlakozik. Az ivóvíz értékes és sérülékeny természeti kincs, ezért megóvása érdekében egyéni és nemzetközi szinten egyaránt odafigyelésre és összefogásra van szükség.

Március 21-22-én a vízé lesz a főszerep a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Mekkora vízlábnyomot hagyunk magunk után? Vajon elegendő-e a testünkben lévő víz mennyisége egy kávé előállításához? Egy négytagú család havonta mennyit takaríthat meg, ha folyadék-szükségletét csapvízzel elégíti ki? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre lehet választ kapni a Fővárosi Vízművektől.

Március harmadik hétvégéjén mindenkinek az Állatkertben a helye: vízzel kapcsolatos játékok, vetélkedők, kézműves kuckó, vízkóstoló reggel 9 órától 17 óráig. A Csodák palotája Öveges termének kísérleteit naponta négyszer nézhetik végig az érdeklődők, a Duna Múzeum makettjei interaktív módon szemléltetik a víz hasznosításának lehetőségeit, míg az ÖKO-Pannon szórakoztató játékainak segítségével a szelektív hulladékgyűjtéssel ismerkedhetnek a látogatók. Az állatkert zoopedagógusai pedig mindent elmondanak, amit a vizes állatokról tudni érdemes.

A számos program mellett, vasárnap 12.30-kor a legifjabb tagjának születésnapi köszöntőjére hív mindenkit a Fővárosi Vízművek. Éppen egy évvel ezelőtt, a Víz Világnapján született Juborék, a tevecsikó, akit a társaság akkor örökbefogadott.

A belépés mindkét napon minden 14 év alatti gyermek számára díjmentes!

Nincsenek megjegyzések: