2010. március 9., kedd

Cool volt gyerekek!



Családi dolgaim Tiszadobra szólítottak a hétvégén.
Aranka hívott, menjek a gyerekekhez.
Örömmel tettem.
A kastélyban volt rendezvény.
Farsangi jelmezes felvonulás, Ki mit Tud.
Szervezői a Kul Alapítvány fiataljai voltak.
Utánanéztem, kik ők, hiszen évek óta szoros kapcsolatban állnak az intézménnyel, a tiszadobi gyerekekkel:
A KUL (Kelet – Európai Utógondozottakért és Lakóotthonokban Lakókért Alapítvány) célja, hogy a fiatalok – elsősorban intézeti – a változó társadalom olyan teljes jogú tagjaivá váljanak, akik képesek, mernek és akarnak változtatni saját életükön.
A KUL mozaikszó a Kelet-Európai Utógondozottakért és Lakóotthonokban Lakókért Alapítvány rövidítése.
A keresztény értékrenden alapuló Alapítvány célja, hogy hátrányos helyzetű családban, állami gondozásban élő fiatalok számára életvezetési programokat, klubokat, táborokat hozzon létre önkéntesek segítségével.
Ezek az együttlétek a "Fiatalok az Élet Küszöbén" (FÉK) anyag alapján zajlanak, ami azzal a céllal jött létre, hogy segítsen a fiataloknak az egészséges önismeret, tartalmas kapcsolatok, örömteli szexualitás, boldog családi életre való készség és stabil értékrend kialakításában, valamint megtanítsa őket nemet mondani a környezeti nyomásnak. A program kapcsolat és jellemfejlesztő, ezen keresztül társadalmi felelősséget, kommunikációt, konfliktuskezelést, együttműködést, készségfejlesztést tanulnak valamint támogatja a fiatalok helyes integrálódását a változó társadalmi igényeknek megfelelően.
A KUL Alapítvány lehetőséget nyújt elsősorban diákoknak, egyetemi hallgatóknak és fiatal munkavállalóknak, hogy több éven keresztül önkéntes közcélú tevékenységet folytathassanak gyermek és lakásotthonokban élő gyermekek és fiatalok között. Ezzel részt vegyenek a településük környezeti, társadalmi, oktatási problémáinak megoldásában és felkészüljenek állampolgári jogaik és kötelezettségeik demokratikus viszonyok közötti gyakorlására.
Az Alapítvány a csatlakozni kívánó önkéntes segítőket megfelelő képzések szervezésével készíti fel.
AAz Alapítvány segít az önkéntes fiataloknak felmérni a helyi közösségi szükségleteket, helyi vezető pozíciók betöltését, fejleszti az ehhez elengedhetetlenül szükséges közösségi gondolkodásmódot és készségeket (pl. tárgyalástechnika, konfliktuskezelés).
Az Alapítvány ezen túlmenően céljai elérése érdekében települési önkormányzatokkal, iskolákkal, magáncégekkel működik együtt.
Az Alapítvány további céljai közé tartozik a nevelőotthonos fiatalok számára értékteremtő táborok, erdei iskolák valamint nemzetközi ifjúsági csereprogramok szervezése.
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekekkel ne csak akkor foglalkozzunk, amikor bent vannak az intézetben, hanem figyelemmel kísérjük őket azután is, hogy kikerültek a rendszerből. Ezért szeretnénk számukra belföldi illetve nemzetközi gyakornoki helyeket, munkahelyeket közvetíteni.
Nos, valóban jól éreztük magunkat.
A gyerekek boldogok, felszabadultak voltak.
Az alapítvány önkéntesei fergeteges játékkal, átéléssel adták elő Goran Bregorics nagyszerű filmdalát.
Gratulálok!
Ez cool volt!

Nincsenek megjegyzések: