2010. március 2., kedd

Illésné Áncsán Aranka a Tiszadobi Gyermekvédelmi Központról


Rövid ismertető a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Tiszadobon működő Gyermekvédelmi Központjáról


Intézményünk története a II. világháború utáni időszakra nyúlik vissza. Ádám Zsigmond 1946-ban a háborúban árván maradt és az utcán nevelkedő csavargó gyermekek számára hozta létre Hajdúhadházon az intézményt, mely néhány év elteltével Tiszadobra költözött. Ádám Zsigmond kora kiváló pedagógusa volt, aki Hajdúhadházon az ország első Gyermekvárosát alapította meg. Szellemiségében nagy jelentősége volt a munka és a tanulás fontosságának, továbbá a közösség erejével való nevelésnek. Történelmünk azért is fontos a számunkra, mert a korábbi évek szellemiségét mi is magunkénak valljuk.

Intézményünk hosszú évekig többcélú közoktatási intézményként működött. A gyermekotthonban 120 állami gondozott gyermek nevelkedett, a szakiskolában pedig több mint 200 gyermek tanult. Iskolánkban a hagyományos építőipari és vasipari szakmákat oktattunk elsősorban, de a kínált szakmák köre több mint 15 szakma volt. Az iskolához tartozott egy kollégium is, ahová a megye legtávolabbi településéről is fogadtunk gyermekeket, sokszor az utolsó esélyt megadva számukra a tanulásra.

Az elmúlt években jelentős változáson ment át az intézmény. Átszervezés miatt megszűnt a szakiskolánk, melyet ma is nagy veszteségként élünk meg. Ennek oka az, hogy az a terület ahol ez idáig éltünk gyermekeinkkel (egy gyönyörű Andrássy kastély és annak parkja), más célra kerül hasznosításra, így új helyre kellett költöznünk. Az új helyünk meglehetősen szűkös, a korábbi 16 hektár terület után nehezen szokjuk a másfél hektárnyi területet. Az Andrássy kastély parkja, a holt-Tisza, ez erdő nagyon hiányzik a gyerekeknek. Azonban nem kenyerünk a siránkozás, nagy lendülettel álltunk neki egy kellemes környezet kialakításának. Terepet rendezünk, fásítunk, udvari rönk bútorokat gyártunk, természetesen a gyermekekkel, fiatalokkal együtt.

Az intézmény ma három szakmai egységből áll. Az új gyermekotthon 40 férőhelyes. Itt négy csoport kapott helyet. Az elhelyezett gyermekek között 16 fő súlyos magatartási problémával küzdő gyermek van. Számukra külön terápiás kezelést, számtalan segítő programot kínálunk, melyek segítségével az esetek többségében elérjük a pozitív irányú változást. A másik szakmai egység a lakásotthonok, ahol két lakásban 24 gyermek nevelkedik. A harmadik egység az utógondozó ház, ahol nagykorú fiatalok vannak elhelyezve, 24 éves korig.





A fiatalok tanulnak, vagy dolgoznak az intézmény foglalkoztatójában. Az utógondozó otthonban meglehetősen nagy szabadságban élnek a gyerekek, kevesebb a kötöttség, ugyanakkor lényegesen magasabbak a követelmények a teljesítmény oldaláról.

A nálunk nevelkedő gyermekek és fiatal felnőttek 3 és 24 év közötti életkorúak. Jelenleg azonban a legkisebb gyermek alsó tagozatos. A gyerekek többsége a 15-19 éves korosztályba tartozik. Gyermekeink, mint általában az állami gondozott gyermekek többsége nem árva, vannak szüleik. Ugyanakkor a szülők vagy nem akarják, vagy nem nevelhetik gyermekeiket. A háttérben gyakori a gyermekek bántalmazása, az alkohol, a szegénység, az érzelmi és fizikai elhanyagolás. Gyakori a napjainkban beutalt gyermekek között a 15-17 éves korban tapasztalható analfabétizmus. Gyermekeink többsége nem járhat iskolába, ezért egy jól szervezett felzárkóztató képzésben részesítjük a gyermekeket, akik így bepótolhatják a lemaradás egy részét. Ma is fontos nevelési elveink között a munkára nevelés, a tanulás szerepének hangsúlyozása és a közösségi élet. Gyermekeink életében nagy jelentősége van a lovainknak, a ló asszisztált terápiának.

Nincsenek megjegyzések: