2011. március 26., szombat

BoldogasszonyVándorkiállítás


Boldogasszony alakját elevenítik meg azon a képzőművészeti tárlaton, mely a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában nyílik. A vándorkiállítás hatodik helyszíne Sepsiszentgyörgy.



A 26 alkotást bemutató vándortárlatot már láthatta a magyarországi és erdélyi közönség egy része, de Sepsiszentgyörgyön kedden kerül bemutatásra. A budapesti Forrás Galéria által rendezett, Boldogasszony című képzőművészeti kiállítás 2011. február 15-én, kedden 18 órakor nyílik meg. Az ábrázolások éppoly sokfélék, mint a technikák, melyekkel készültek, a tematikus kiálltáson huszonhat kortárs képzőművész egy-egy reprezentatív alkotása tekithető meg. A mai kor meghatározó művészei olajfestmény, grafika, szobor, relief által mutatják be Boldogasszony alakjának, az ősi eredetű kulturális jelképnek az útját, változatait és személyes értelmezéseit. A boldog szó gazdagot, egyes feltételezések szerint szentet jelentett régen, és a kiállítás asszonyi alakjait áldott, boldog állapotban ábrázolták a művészek.

A szervezők szándéka, hogy e tárlat művészi és szakrális üzenetével is elősegítsék a térség szellemi egységét, ezért az alkotásokat egy nyolcnyelvű katalógus kíséri, valamint egy dokumentumfilm is készül a húsz helyszínről, melyek között Sepsiszentgyörgy a hatodik állomás. A kiállítás március 20-áig látogatható.
Forrás: Székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések: