2011. március 9., szerda

Az év fája Európában


Habár még vasárnap véget ért az Év fája verseny Európában, a hivatalos eredményhirdetésre szerdán délbe került sor, mely szerint az első helyen talán a régiónk legnépszerűbb fája, a csíkszentléleki hárs végzett.

Eredmény:
1 hely: Csíkszentléleki hárs (Románia) – 23.298 szavazat
2 hely: Gármeni platánfa (Bulgária) – 18.374 szavazat
3 hely: Letenyei platánfa (Magyarország) – 8.836 szavazat
4 hely: Dubinné tölgyfája (Szlovákia) – 3.403 szavazat
5 hely: Hrom tölgyfája (Csehország) – 2.312 szavazat

Egy hatalmas kihívásá vált a hazai cím után az európai cím elnyerése, hiszen míg a hazain utcahosszal sikerült Hársinak megnyernie a vetélkedőt, addig itt még az utolsó percekben sem lehetett tudni, hogy ki végez az élen.
Összegezve az elmúlt 30 nap tapasztalatait elmondhatjuk, hogy egy fárasztó, de egyben hasznos versenyen vagyunk túl, melyet hála az fa köré csoportosuló rajongóknak sikerült megnyerni. Hasznos tapasztalatnak bizonyult ez a megmérettetés az egyesületünk számára is, hiszen messzemenőleg a legkomplexebb kampány volt amivel valaha is foglalkoztunk, a több mint 5.000 egyéni email címre elküldött levél, a számos buzdítás sikeresen kiegészült a médiák, magánszemélyek pozitív hozzáállásával, akik felpártolták a csíkszentléleki hársot, buzdították ismerőseiket a szavazásra. Így utólag is csak csodálkozni tudunk, hogy hogyan tud egy „kis hárs” ekkora embertömeget megmozdítani, cselekvésre késztetni, ilyen motivációval nem is nehéz kampányolni.
Első lépésként megünnepeljük az elért eredményt, megpróbáljuk mihamarabb nekiállni a szakemberekkel Hársi „rendbetételéhez”, ugyanakkor a tervek szerint március 14-től korlátolt ideig rendelhető lesz a Hársi-s emlékpóló, erre hamarosan még visszatérünk. Ötletként még felmerült a napokban egy turistaútvonal kialakítása is mely érintené a fát, egyrészt gondoskodni lehetne, hogy továbbra is megmaradjon az emlékezetbe a „Mi fánk”, másrészt sokszínűbb tudna lenni a kikapcsolódási lehetőség egy csíki, vagy ide látogató ember számára.

Köszönjük mindenkinek a segítséget!
Zöld SzékelyFöld Egyesület csapata

Nincsenek megjegyzések: