2011. február 14., hétfő

Szerelmes levelek Istentől


Míg itthon a Házasság Hetével igyekszünk helyreállítani a Valentin-nap rózsaszín lufiszívek irányába elcsúszott hangsúlyát, egy bécsi katolikus kezdeményezés keretében lelkes önkéntesek Isten szerelmes leveleit kézbesítik.
Bécs belvárosában már hatodik éve Bálint-napi követek nyújtanak át „Isteni szerelmes leveleket” a járókelőknek. A Bécsi Érsekség 400 munkatársa segít ebben: nagy tereken, bevásárló utcákon, bevásárlóközpontok és pályaudvarok előtt vagy metróállomásokon osztogatják a leveleket és Valentin-nap apropóján az emberek figyelmét Isten szeretetére igyekeznek irányítani.

Szeretnénk, ha a szerelmesek ünnepén az emberekhez eljutna a valódi üzenet, - mondja a program koordinátora, Otmar Spanner. „A keresztények Istenről és az Ő szeretetéről beszélnek. A bibliai szerelmes szavak örömet okoznak, bátorítanak és elmélyülésre ösztönöznek. A Valentin-napi akció lényege, hogy az embereket új párbeszédre invitálják Istennel – összegzi a szervező.

A mintegy 100 000 vörös borítékban átnyújtott „isteni szerelmes levél” 50 templomban hirdet találkozót Istennel. Az istentiszteleten a papok megáldják a szerelmeseket és a házaspárokat, s mise után lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre a lelkészekkel Istenről és a világról.
A „randevú-templomokban” mindenki válaszolhat Isten szerelmes levelére. A válaszokat összegyűjtik és egy közös imában viszik Isten elé.


Szent Bálint nem adott plüssmacit

A kezdeményezés visszavezet az ünnep keresztény alapjaihoz – mely idők folyamán a Szerelmesek napjaként vonult a köztudatba. Megújult formában kínál beszélgetést az egyház és a kereső ember között - mondta el a bécsi érsek. A Valentin-napi szokások a III. századtól erednek, Szent Bálint alakja köré szőtt történetekből, (vagy a közép-itáliai Terni püspöke, vagy római pap volt) aki február 14-én halt mártírhalált. A legenda szerint a frissen esketett pároknak saját kertjéből ajándékozott virágokat. Így vált a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé. (Az epilepsziások és a hasfájósak patrónusa valószínűleg kevésbé romantikus módon lett.)


Isten üzenete

A 100 000 Istentől érkezett szerelmes levél tartalma a következő: „Örülök, hogy létezel, mivel én akartalak Téged. Végtelenül értékes vagy a szememben, mert szeretlek! Ha gyenge vagy, erőt adok Neked. Ha szomorú vagy, a közeledben vagyok. Ha valami nem sikerül, hordozlak. Nem fordulok el Tőled, még akkor sem, ha vétkezel – gyere! Ne félj! Nem vagy egyedül. Ne aggódj, mivel én vagyok a Te Istened. Nagy szenvedéllyel harcolok érted. Beszélgessünk újra!”


(Forrás: pro-medienmagazin)

Bander Csilla

Nincsenek megjegyzések: