2011. február 12., szombat

A legjobb magyar sajtófotó


A győztes kép
MTI - Lakatos Péter
Felvétele egy 2010. május 22-i tragédiát örökített meg. Egy ötven év körüli férfi a Szabadság híd egyik pillérének csúcsán lévő turulmadárra kapaszkodott fel, ahol éghető folyadékkal locsolta le a ruháját, majd meggyújtotta és levetette magát a magasból.

A fotópályázat egyik legfontosabb, Spot News (hírkép) kategóriájában díjazott fényképen az ugrás pillanata látható.
A fotóriporterek legrangosabb elismerését, az év képe díjat egy dél-afrikai fotós, Jodi Bieber nyerte el egy, a családja által megcsonkított afganisztáni fiatal nő portréjával.

Szakmailag a csúcsot jelenti a World Press Photo díja, de egy ilyen elismerés után sem szabad ülni a babérokon, szakmai alázattal kell folytatni a munkát, hiszen aki nem ezt teszi, az ugyanúgy eltűnik, mintha nem is ért volna el semmit - hangsúlyozta Lakatos Péter, aki maga is csak az eredmények nyilvánosságra hozatalakor, pénteken délelőtt tudta meg, hogy kategóriagyőztes lett.

"Magyarország kis ország, de itt is történnek olyan események, amelyek ugyanúgy mellbe vágják, meghökkentik a világ túlsó oldalán élőket, mint az itthoni szemlélőket" - mutatott rá a fotós, hozzátéve, hogy bármennyire szörnyű is egy-egy ilyen esemény, ezt is meg kell örökíteni, hiszen a hírvilághoz tartozik.

Nincsenek megjegyzések: