2010. december 21., kedd

Ezüstfenyő díj


Hírek-Aktualitás
Böjte Csaba is kapott Ezüstfenyőt
2010-12-20 13:56

Mindenki az összefogásról beszélt...
Kilencedik alkalommal adták át december 18-án, szombaton a marosvásárhelyi Kultúrpalotában az RMDSZ Ezüstfenyő díjait. Idén 32-en vehették át a „szülőföld visszaszerzéséért”, az RMDSZ programjának megvalósításáért folytatott kiemelkedő munkájuk elismeréseként az ügyvezető elnökség és a területi szervezetek javaslatai alapján odaítélt kitüntetést.

Az RMDSZ elnöke, Markó Béla szerint többen vannak olyanok, akiknek a munkáját nem sokan ismerik, viszont rendkívül fontos tevékenységet folytatnak, ezért megérdemlik a láthatóságot, a nyilvánosságot.

„Világossá vált, hogy a szülőföldet egyszer s mindenkorra visszaszerezni nem lehet, újból és újból meg kell küzdeni érte, mert ha nem küzdünk, akkor elveszíthetjük. Ez a legfontosabb üzenet a következő generációk számára, mert aki azt hiszi, hogy a történelem kereke csak előre, egy irányba forog, az téved” – mondta Markó Béla.
Ezüstfenyőt vehetett át Böjte Csaba (fotó) ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. „Tegnap (pénteken – szerk.megj.) Ópusztaszeren jártam, ahol Árpád vezér összegyűjtötte a törzsek vezéreit, hogy közösen, együtt cselekedjenek, fogjanak össze, ez idő tájt pedig az itáliaiakra és a germánokra is a széthúzás volt jellemző. Valamilyen szinten békesség volt a Kárpát-medencében, ezért mehettek el kalandozni a férfiak és nyugodtan hátrahagyhatták a nőket, gyermekeket. Integráló nemzet voltunk, szerintem most is ez a jövő” – szólított az összefogásra a 62 településen 2173 gyerek sorsát igazgató Böjte Csaba.

Az Ezüstfenyő-díjat Markó Béla, az RMDSZ elnöke 2002. november 30-án hozott Határozatában alapította. A díj Gyarmathy János és Kiss Levente marosvásárhelyi képzőművészek alkotása. Maros megyéből idén Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes, dr. Suba Kálmán állattenyésztési szakember és Terkál Ágnes, az RMDSZ közlöny szerkesztője részesült az elismerésben.

Gáspár Botond

Forrás: http://szekelyhon.ro/hirek/kozelet/bojte-csaba-is-kapott-ezustfenyot

Nincsenek megjegyzések: