2010. december 10., péntek

Böjte Csaba gyermekei Székelyhídon


Jövő ősztől ismét gyerekzsivajtól lesz hangos a két éve üresen álló székelyhidi Stubenberg kastély. A dévai Szent Ferenc Alapítvány 100 gyereket költöztet be az önkormányzattól 49 évre bérbevett épületbe.

A csaknem 200 éves műemlék tatarozása elkezdődött, lassan befejezik a tetőszerkezet cseréjét.

Böjte Csaba atya úgy érzi, szükség van bentlakó otthonokra ebben a térségben is, mert itt is nagy a szegénység. Véleménye szerint minden gyermeknek meg kell adni a lehetőséget a kibontakozásra, az érvényesülésre.

„A legnagyobb érték a gyermek, és az erdélyi magyarságnak erre rá kéne ébrednie, hogy ha a demográfiai fronton nem sikerül áttörést elérni, akkor hiába lesz nekünk autonómiánk, meg egyetemünk vagy bármi, ha nincs gyerek, akkor nem lesz. Tehát én tudatosan is döntök a mellett, hogy egy ilyen szép épületben helyezünk el gyerekeket, hogy a fáklyát, a fényt felemelje. Hogy mindenki lássa, ha a gyerekekért nem tud áldozatot hozni az erdélyi magyarság, ha a plébániáinkon, a polgármesteri hivatalokon csak a felnőttek gondjait tudjuk megoldani, akkor egyszerűen nincs jövő Erdélyben” – vélekedett a ferencesrendi szerzetes.

A kastély tatarozását a beérkezett 1 illetve 2 százalékokból összegyűlt pénzösszegből finanszírozza az Alapítvány. A székelyhidi önkormányzat egyelőre önkéntes munkával segíti a kastély és környékének rendbetételét, jövőre a költségvetésből is támogatják a felújítást.

„Az elkövetkezendőben meg fog újulni Székelyhid magyar lakosságának a létszáma, hiszen ugye ezek a gyerekek ide fognak járni, és reményeink szerint itt fognak élni, itt fognak nősülni, és így tovább. Másrészt pedig Székelyhid és az érmellék magyar szociális hátrányos helyzetben lévő gyerekeinek a sorsán fog javítani, ami mindenképpen ezt a térséget fogja kiemelni" – bizakodott Béres Csaba polgármester.

A dévai Szent Ferenc Alapítvány Erdély és a Partium 62 településén működtet gyermekotthonokat, ahol összesen közel 2200 gyermekről gondoskodnak.

Böjte Csaba úgy fogalmazott: „Szívemben nagy-nagy hála van az én drága népem iránt, és felhasználom ezt az alkalmat, és most karácsony előtt Istentől áldott szép ünnepet kívánjak minden televízió nézőnek, és nagy-nagy szeretettel köszönöm mindazt, amit a 2010-es és az elmúlt években a Szent Ferenc Alapítványon keresztül az erdélyi bajban lévő gyermekeknek adtak. Kellemes Ünnepeket kívánok!”

Ionescu Nikolett
Duna TV

Nincsenek megjegyzések: