2010. február 25., csütörtök

Pénz nélkül


Én még Móricz Zsigmond Hét krajcárján nőttem fel.
Mindig szegények és boldogok voltunk.
Nem gyűjtöttem vagyont magamnak.
Félretett pénzem, az a kétszínű, csillogó „ hídpénz”/ kétszáz forintos/, amit a vasárnapi mise perselyébe tettem félre.
Nem panaszkodom.
Lámpásom Böjte Csaba Testvér.
Tisztán látom, addig élhetek, amíg adni tudok.
Tudok és akarok.
Mint az idézett Hét krajcárban a koldus, aki a hiányzó hetediket adta.
Mária Országa vagyunk:
Mária Földje - Gyermek árvaházak

Segítesz?

Hogyan?

Imával: Hihetetlen erővel képes összefogni minden jó szándékú embert az ima ereje. Egymásba kapcsol, erőt ad, a Istenhez emel. Déván és környékén számtalan emberi ésszel, képzelőerővel, tapasztalattal el nem gondolható módon valósulnak meg a megvalósíthatatlan dolgok. A csoda itt hétköznapi módon létezik, jelen van és működik. Sokszor csak ez segít! Imádkozz érte.

Az időd odaajándékozásával: Csaba testvér gyakran mondogatja nekünk; jó lenne ha a fiataljaink, az anyaországi testvéreink eljönnének és adnának nekünk az életükből, egy hetet, egy hónapot, egy évet.. Hihetetlen nagy szükség van munkás kezekre, a gyermekek ölelgetésére, simogatására, a beszélgetésekre, a nevelőszülők időleges tehermentesítésére.. Egyheti ottléttel is nagyon nagy terhet vehetsz le a hátukról.
Nagyon nagyon jó belecsöppenni a dévai lelkületbe, - erre hív Csaba testvér is.. Természetesen nem lenne szerencsés dolog, hogy ott ahol az esti vacsora (vajas)kenyerét is össze kell koldulni - egyszerre több tucat fiatal érkezne segíteni. Igaz a Jóisten ettől nagyobb problémákat igazít el, nap mint nap arrafelé, de úgy gondoljuk mégis, ezeket a látogatásokat jó lenne megszervezni. A szerveződéseket egyenlőre a magyarországi Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik kuratóriumi tagján keresztül érdemes megindítani: Hegyi János hegyijan@freemail.hu (otthon 1-409-0820, mobil: 30-9417-965)

Gyermekek befogadásával: Több mint 400 gyermek él a Csaba testvér által vezetett árvaházak falai között. Amit ott nem lehet megadni, az maga a CSALÁD. Nincs egészséges családmodell, se apa, se anya. A nevelőszülőket is ki kellene kapcsolni néhány hétre, hogy feltöltődhessenek és újult erővel indulhassanak az új esztendőknek. Mérhetetlenül nagy szükség van a gyermekek 1-2 hetes nyári vakációztatására, befogadására. Családok, egy-két közösség jelenleg is szervezi a gyermekek ittlétét, nyaraltatását, de több mint nyolc busznyi gyermek várna erre a lehetőségre. Mindeddig csak a töredékét sikerült elhozni. Szívesen vennénk, ha Ti is belekapcsolódnátok ebbe a lehetőségbe. Újra a fenti cím: Hegyi János hegyijan@freemail.hu (otthon 1-409-0820, mobil: 30-9417-965).

Anyagi segítséggel: Itt elsősorban pénzre gondolunk, hiszen ruhát, egyebet . küldenek bőven, élelmiszert pedig nagyon nehéz átjuttatni. A pénzzel jól lehet gazdálkodni és szintén hihetetlen nagy szükség van rá. A gyermekek megmentéséhez minimális pénzre van szükség, kb. havi 10ezer Ft-ra. Ennek a felére van csak anyagi fedezet. A többit Csaba testvérnek kell "összekoldulnia". Az élelmiszer, kenyér, stb. árak gyakran magasabbak, mint idehaza. Tejtermékeket a gyermekek nemigen esznek, pedig nagyon fontos lenne..

Csaba testvér alapításával Magyarországon is létrejött a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, ahová elküldhetitek adományaitokat:

Magyar Külkereskedelmi Bank - MKB 10300002-20145639-00003285

Gyönyörű kezdeményezések indultak útnak: idehaza létezik olyan iskolai osztály, ahol a tanulók havonta 170Ft-ot raknak be a "közösbe" és így a fagyipénzükből, egy dévai gyermek megmentését fedezik teljes egészében. A gyermek fényképe ott van az osztályban, tudják a nevét.. ismerik.
Bizonyára van ötletetek, segítsetek!

A mai időben felgyorsult az információáramlás. Az utóbbi hónapokban - azt lehet mondani - Csaba testvér a TV-ben, az újságokban, . szinte mindenütt jelen van. Kicsit azonban hamis a kép: a sokszor, sok helyen "jelen levés" még nem jelenti a segítség megjelenését.
Az a tapasztalatom, ha Te személyesen nem állsz mellé, ha Te személyesen nem fektetsz bele energiáidból, ha Te személyesen nem segítesz.. semmi sem megy tovább. Gyere állj mellénk, próbáljuk együtt: türelemmel, szeretettel, reménnyel a szívünkben.

www.devaigyerekek.hu


Kedves Mindnyajan!

Bizonyara jonehanyan hallottatok mar Devarol, a devai ferences arvahazrol.
TV, radio, ujsagok - mostanaban hal' Istennek sokat foglalkoznak ezzel a hellyel es azzal a fantasztikus emberrel, aki mindezt letrehozta, elteti.
Csaba testver ma mar kb. 380-400 felarva-arva gyermeket nevel itt munkatarsaival. A mai kor Neri Szent Fulopjekent, Don Boscojakent elhagyott, elveszett gyerekeket szed ossze utcakrol, palyaudvarokrol, disznoolakbol es nevel beloluk iskolazott, felsoiskolazott, cellal,hittel,hazaval, tenni akarassal a szivukben elo felnotteket.

Hiszem, hogy van miert odafigyelni erre az esemenyre! Sokat segithetunk es talan meg tobbet segithet nekunk ez a talalkozas.
Csaba testver alapitasaval letezik idehaza is egy Devai Szent Ferenc Alapitvany, mely termeszetesen mint kozhasznu alapitvany, lehetoseget nyujt mindenkinek az altala befizetett osszeg 30%-anak adoalapbol torteno jovairasara. Ezekrol az igazolasokat termeszetesen mindenkinek megkuldjuk.

Kerlek Benneteket adjatok tovabb ezt a hirt, hiszen szukseg van Mindannyitok segitsegere. A vilag telitve van szornyusegekkel, eroszakkal, terrorizmussal, s ezeket a jelensegeket tulsagosan is egyszeruen lato es magyarazo szolamokkal. Sokan hiszunk abban, ha a vilag jobbul elo fele nem a menekulest es az elhatarolodast valasztana, hanem segito kezet, tudast, idot szanna az elhagyott, nyomorusagukban neha eldurvult emberekre,megtalalhatnank azt az utat, amin talan mar regota jarnunk kellene.

Csak penzzel lehet segiteni?

Nem!

Szivesen fogadunk egyeb felajanlasokat, imakat, gyerekek nyari nyaraltatasat, segito kezeket, munkasokat, tanarokat Devan.

Talan az egyetlen dolog amibol jocskan adatik: a hasznalt ruhak. Bar ez bosegesen erkezik nyugatrol, de azert itt is van szukseg: sajnos ezekben sincs fehernemu, zokni, zsebkendo ?

Mit lehet meg?

Mososzer, fogkefe, fogkrem, intim betetek?.. mindezek aprosagoknak tunnek, de ezekre biztosan nem futja a kozos kasszabol.
Ezernyi mas dolog jol jonne: rendszeres tejtermekek az etkezesben, neha szalami az asztalon, egeszsegesebb taplalkozas ? felsorolni is nehez.

Legyetek talalekonyak?.

Mostanaban gyakran mondogatom: Ne higgye azt senki, ha nagy a hangossag egy-egy"esemeny" korul, akkor a segitseg is ily mertekben omlik be az ablakon.

Ha szemelyesen TE nem allsz be a sorba, ha Te magad nem segitesz, akkor hidd el, az egvilagon semmi sem fog tortenni!

Segits, ha tudsz!



Koszonettel es szeretettel:

Hegyi Janos

Devai Szent Ferenc Alapitvany kuratora

otthon: 1/409-0820
mobil: 06 30-9417-965

E mail: hegyijan@freemail.hu


Én hogyan segítek?
Tegnap beszéltem Editkével, a Gálospetri Otthon vezetőjével.
Mátyás nap lévén, meglepetést készítettünk Sass Matyinak, fogadott keresztfiamnak.
Őt hívtam személyesen telefonon Debrecenből, hogy felköszöntsem.
Nem tudom, melyikünk volt boldogabb.
Sokszor nem a krajcárok, csak szeretet, figyelem kell.
Abból bővelkedem.
Tudjátok, aki sokat gyűjt, soha nem bővelkedik.
Aki sokat ad, soha nem szűkölködik.

Nincsenek megjegyzések: