2010. február 18., csütörtök

Mire képes a székely


A székelyek gyűjtenek a magyarországi rászorulóknak
A székelyföldi Hargita megye Románia egyik legszegényebb térsége, ennek ellenére a megyében a magyarországi rászorulóknak gyűjtenek. Előzetes becslések szerint 600 zsák krumpli gyűlik majd össze az alcsíki és felcsíki gazdák jóvoltából a Hargita megye tanácsa által kezdeményezett karitatív gyűjtési akció során, amelyet a Békés Megyei Önkormányzat gyermekvédelmi szakellátási rendszerébe tartozó gyerekek javára szerveztek.




A február 18-án indult adománygyűjtés első állomása Csíkszentkirály polgármesteri hivatala volt, ahol a helyi lakosok adományait vették át a Hargita megyei önkormányzat munkatársai a sajtó jelenlétében. A településen egy tonna burgonya gyűlt össze. Az eseményen részt vevő Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, Hargita megye testvérmegyéjének, a magyarországi Békés megyének a gazdasági válság miatt problémát okoz a gyermekvédelmi szakellátási rendszerébe tartozó gyerekek mindennapi étkeztetése, ezért Hargita megye tanácsa vállalta, hogy összegyűjti és a helyszínre szállítja az alcsíki és felcsíki gazdák krumpliadományát, így segítve szorult helyzetben lévő testvérmegyéjén.

„A testvérmegyei kapcsolatnak a kölcsönös segítségnyújtás területén is meg kell nyilvánulnia, hiszen nem felejtettük el, hogy a 2005-ös árvízkor a Békés megyeiek is segítő jobbot nyújtottak az itt élő embereknek” – jelentette ki a megyei önkormányzat elnöke. A nap folyamán két teherautó járja az alcsíki falvakat, és a polgármesteri hivataloktól vagy egyenesen a gazdák portájáról gyűjti be a pityókát. Az adományozók adatait rögzítik, hogy ezzel is bizonyítsák a termék származási helyét. Pénteken Felcsík falvaiban folytatódik a gyűjtés. A pityókát Csíkszeredában raktározzák el, és remélhetőleg már a jövő héten megérkezik Békés megye ellátóközpontjaiba.

(MNO)

Nincsenek megjegyzések: