2010. február 15., hétfő

Böjte Csaba: Szövetség az életért


A Szent Ferenc Alapítvány keretében nagyon sokan szövetséget kötöttünk szeretetből, bizalommal az élet szolgálatára. Alapítványunkat 1993-ban hoztuk létre Erdélyben, 2002-ben Magyarországon. Isten kegyelmét szüntelenül érezzük, mert újabb és újabb feladatot bízott ránk, és mindig küldött társakat is, de anyagi segítséget is, hogy az élet szolgálatát eredményesen tudjuk végezni.

Jelenleg közel másfél ezer gyermeket nevelünk negyven helységben, szeretettel. Azt szeretnénk, ha a bajba jutott és tőlünk segítséget kérő gyermekek, fiatalok szépen kibontakoznának, felnőnének, hogy felelős apák, anyák, becsületes állampolgárok, jókedvű, életerős, Istent és embert szerető, tisztelő felnőttek legyenek, akik akár a jég hátán is megállják a helyüket, eltartják családjukat.

Ez év januárjában Magyarország prímása, Dr. Erdő Péter bíboros úr felkért, hogy a Szent Ferenc Alapítvány, a kisebb testvéri szövetségünk, vállalja fel Magyarországon egy otthon alapítását, a legkisebbek, az abortusz veszélyének kitett magzatok védelmére.

Ugyancsak az elmúlt hónapokban kerestek meg a Szociális Missziós Társaság nővérei és arra biztattak, hogy vegyük át és az ő imádságos szeretetüktől kísérve indítsuk be Budapest mellett Csobánkán, a Prohászka püspök úr által annak idején az árváknak ajándékozott ingatlanát. A nővérek az államosítás előtt hadi árvaházat működtettek Csobánkán, az elmúlt rendszerben is gyermekvédelmi központként működött, melynek megszűnése után az elhagyott épületeket a nővérek visszakapták.

Az élet szolgálatát azért mernénk elvállalni Csobánkán, mert hiszünk az élet Urában és érezzük az emberek bizalmát, segítségét. Magyarországon és Erdélyben is 2005-ben kaphattuk meg első ízben az adó 1%-át. Meglepődtünk mikor megtudtuk, hogy több mint 10.000 ember rendelkezett a mi javunkra az adójuk felajánlható részéről. Ebből a bizalomból, szeretetből 2006-ban a legkeletebbre fekvő, magyar lakta városban, Kovásznán létesítettünk egy gyermekvédelmi központot.Örömmel mondhatom el, hogy a folyamatosan, 50 főig bővülő intézményben már jelenleg közel harminc kacagó szemű gyerek a haszonélvezője a szeretetből vállalt szövetségnek.

Az elmúlt évben még többen ajánlották fel adójukból azt a bizonyos százalékot a Szent Ferenc Alapítványnak, így a mi életet szolgáló Szövetségünk Magyarországon az ötödik legtöbb felajánlást kapó alapítvány lett. Alapítványunk felelős vezetőivel úgy érezzük, hogy az egy százalékból egy újabb házat kellene létre hozni az élet védelmére és ez alkalommal Magyarországon, Csobánkán szeretnénk meggyújtani a szolgáló szeretet lángját.

A felnövekedett, egészséges fiatalok magától érthető természetességgel szeretnének kirajzani, családot alapítani, gyermeket nemzeni. Az elhúzódó tanulmányok, az otthonteremtés reális gondjai, megbolydult világunk kísértései következtében sokan a házasságkötés előtt elkezdik a párkapcsolatot, a nemi életet és ennek következtében sok esetben a megfogan a nem tervezett magzat. Bontakozó szeretetüknek a gyümölcse a kis élet, de az ő kapcsolatuk is nagyon sokszor veszélybe kerül, ha nincs egy megfelelő háttér, fészek, otthon, ahol a szerelmük elmélyülhetne és kiforrhatna a házasság szentségében, ahol békés nyugodtságban felkészülhetnének életük legszebb feladatára, az anyai, apai hivatásra. Mi keresztények hisszük, hogy az élet halhatatlan, és így azt is tudjuk, hogy egy megfogant életet nem lehet megölni, elpusztítani. A meg nem született magzat szembejő velünk a túlvilágon.

Korunknak talán erről a legégetőbb kérdéséről nem elég beszélni, úgy gondoljuk, hogy alázatosan fel kellene kínáljunk a fiataloknak egy reális alternatívát a magzatgyilkossággal szemben. Ezért indokoltnak látjuk, hogy Csobánkán a Szociális Missziós Nővérek által felkínált otthonban, Magyarország prímása, Dr. Erdő Péter bíboros úr biztatására létrehozzuk a Prohászka Ottokár püspökről elnevezett élet házát.

Az épület három szintjén hat lakóegységet lehetne kialakítani, mindegyik állna négy-négy fiatal gyermeket váró párnak vagy egyedülálló kismamának alkalmas szobából, melyhez tartozna egy-egy nappali, konyha és fürdőszoba. Így 20- 25 párt, illetve kismamát fogadhatnánk erre a célra nagyon is alkalmas épületben. A fiatalok az alapítványtól az otthont kapnák és a lelki, emberi segítséget. A bevásárlásban, a főzésben csak tanácsokkal nyújtanánk segítséget, de ezt a feladatot nem szeretnénk átvállalni tőlük.

Célunk, hogy az áldott állapotba került kismama testileg, lelkileg felkészüljön a gyermekvállalásra, tisztázza a kapcsolatát párjával, a jövendő gyermek nagyszüleivel, az állami, gyermekvédelmi hatóságokkal. Az lenne a végső cél, hogy a megszületett kisbabának legyen egymást szerető, tisztelő édesapja és édesanyja és a háttérből gondoskodó, jóságos nagyszülei, hogy így a baba jó eséllyel induljon neki az életnek, a kibontakozásnak.

Céljainkat szeretnénk őszinte partneri viszonyban megvalósítani az állami, egyházi hatoságokkal, tudva azt, hogy minden egyes gyermek, melyet így közösen megmentünk és elindítunk az életbe, közös győzelem a sötétség, a halál és a bűn felett.

Április 21-én, délelőtt 11 órára szeretettel meghívjuk Csobánkára (Margitliget utca, a falu Pomáz felé eső végén lévő ingatlan) mindazokat, akik szeretnének velünk együtt gondolkozni a szövetségünkről, melynek egyetlen célja az élet alázatos szolgálata.

Kisebb testvéri szeretettel, Csaba t.


Déva, 2007. április 6.

Nincsenek megjegyzések: