2009. november 19., csütörtök

Ifj. Joób Olivér: Erő az erőtlenségben


Életünk egyik központi fogalma az erõ. Már gyermekként megtanuljuk, milyen fontos, hogy erõsek legyünk és idõs korunkig figyeljük erõnlétünket, erõnk apadását. Testi, lelki erõnk evilági boldogulásunk alapja, ezért próbáljuk edzeni, másokhoz mérve kifinomítani. Szégyen számunkra, ha egy kudarc leleplezi gyengeségünket, és tragédia, mikor egy betegség elveszi erõnket. Életünk folyamán változik az eredményesség és a csalódás, egyre küzdünk a sikerért a levertség és tehetetlenség ellen.
Az ember a megélhetésért és hatalomért különbözõ erõforrásokhoz folyamodik. Ilyen a tudomány, a pénz és a fegyver. Ezen túl az emberi lény minden idõben kereste a természet feletti, isteni erõt is. Földi behatároltságát titkos erõkkel vágyik túllépni. A vallások válaszolnak erre az igényre. Kapcsolatot ígérnek az istenségekkel, akiktõl erõ sugárzik mindenkire, akinek sikerül követni a vallási elõírásokat.
Mit mond Isten igéje az erõrõl? Miként tekint hatalmas Istenünk gyenge gyermekeire? Hogyan segít erõtlenségünkben? Részesei lehetünk mi Isten erejének?

Nincsenek megjegyzések: