2009. november 18., szerda

Gálospetri


Néhány gondolatot találtam a debreceni sajtóban, közzéteszem:
Gálospetriben két Fráter kúria is van. Az egyikben az orvosi rendelő működik, a másik korábban a helyi termelőszövetkezet „szolgálatában” állt, majd annak megszűnése után egyes helyiek láttak „elbontásához”. A községi önkormányzat még 2006 nyarán hozta meg határozatát, hogy az épületet a dévai Szent Ferenc Alapítvány kezelésébe adja, hogy ott gyerekvédelmi otthon működjön. A szerződést Bordás Károly polgármester és Böjte Csabaferences rendi szerzetes, az alapítvány vezetője írta alá, még abban az évben. Az ünnepi hangulatot most nem rontjuk annak részletezésével, hogy a felújítási munkák tervezett ütemét milyen nehézségek „írták át”, a lényeg, hogy vasárnap sor kerülhetett a felszentelésre.
Ünnepi szentmise
Az ünnepség a falu Mária Terézia–korabeli római katolikus templomában kezdődött, melynek jelenlegi állapota nem tükrözi történelmi értékét. A templom befogadóképességénél több volt az érdeklődő, Böjte Csaba úgy „szaporította meg” az ülőhelyeket, hogy a gyerekotthon kis lakóit az oltár elé hívta, akik a szönyegen ülve hallgatták a szerzetestől megszokott, közvetlen hangú prédikációt. Abban arról szólt, hogy az ember boldogsága nem az anyagi javaktól függ, a sokat emlegetett gazdasági válság nem érintheti valójában azt, ami az embert emberré teszi. Nem a kor vívmányainak jelentőségét akarta lekicsínyleni, de nem válhatunk azoktól függővé. Szeretetben élve semmi sem lehetetlen, mondta, majd sítlusára jellemzően így fogalmazott: „úgy éljünk, hogy majdan Isten országába jutva elmondhassuk, jó buli volt ez a földi lét”.
Megváltozott épület
A gyerekotthon épületénél végbement változást az tudja értékelni igazán, aki látta azt korábbi állapotában is, amikor a körülötte lévő gazból csak az itt–ott berogyott tető kandikált ki. Most sincs még ugyan kerítés, de a kertbe gyümölcsfákat ültettek, a bejárati sétány két oldalán virágok vannak, maga az épület pedig szépen rendbetéve várta a tanévkezdést. Az adott ugyanis formális alkalmat a szentelésre, melyhez Böjte Csaba egy abban a helyben leszakított rózsaszálat használt, azzal hintette szét a szenteltvizet, áldást kérve a Szentháromság Gyerekotthonra, lakóira, segítőire. Ugyanakkor bemutatta Nagy Editet és Fellegi Katalint is, akik az otthon életét „kormányozzák”. Előbbitől megtudtuk, hogy ő a Kovászna megyei Gelencére való, és Déváról érkezett a gálospetri otthon vezetésére. Nem egyedül, mert vele van saját 3 gyereke, kik mellé még kapott 14–et, Érmihályfalváról, Székelyhídról és Nagykágyáról. Segítője, Fellegi Katalin gödöllői önkéntes, a tanév végéig él velük együtt.
Magyarországi segítők
Az épület körül sok volt a magyarországi rendszámú jármű, nem véletlenül. Az eseményre eljöttek az alapítvány, azon keresztül pedig a gálospetri otthon támogatói Debrecenből,Sajókápolnáról és Varbóról (Borsod–Abaúj–Zemplén megye), Jánkról (Szabolcs–Szatmár–Bereg megye). Az ünnepségen köreműködött egy Nagykárolyból (Szatmár megye) érkezett kórus, illetve műsort mutattak be maguk a gyerekek is, de nem csak a gálosptriben élők, hanem az alapítvány által működtetett székelyhídi napközibe járók is. Apropó, napközi, Böjte Csaba elmondta, hogy az Érmellék és a Partium több településén is napközik beindítását tervezik (a gyerekek iskola után oda mennek, ahol tanulnak, ételt kapnak, majd onnan mennek haza), ahol jól együtt tudnak működni a helyhatóságokkal.

© 2005-2009 - Inform Média

Nincsenek megjegyzések: