2010. április 26., hétfő

Sziklára épített ház


A gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum 1994-ben indult egy teológiai profilú líceumi osztállyal, majd folyamatosan bővült. Az első osztály 1998-ban ballagott. 2001-ben az iskolahálózat átszervezésével tovább bővült óvodai, elemi és gimnáziumi tagozattal. A teológiai profillal párhuzamosan elindult egy természettudományos profilú képzés. 2005-ben először ballagott két XII. osztály.
Iskolánk névadója Árpádházi Szent Erzsébet, aki hivatásának tekintette a szegények megsegítését és a gyermekek nevelését. Példaértékű iskolánk számára, mivel azonos célokat tűztünk ki: a szegény sorból származó, tovább tanulni vágyó gyermekek megsegítését és nevelését. E célok elérése érdekében két alapítvány is létesült: Fundaţia Sfânta Elisabeta – Szent Erzsébet Alapítvány Gyimesfelsőlokon, és a Gyimesi Szent Erzsébet Gimnáziumi Alapítvány Budapesten. Támogatási lehetőségekről bővebben itt.
A 2005/2006-os tanévben három óvoda és három elemi iskola működött az iskolánkhoz tartozó három falurészben, a központban pedig V.-XII. osztályig vannak osztályaink. Az alkalmazottak száma 46, amelyből 25 pedagógus.
Iskolánk tanulói különböző iskolán kívüli tevékenységekben vesznek részt. Híres az iskola kórusa, több rendezvényen is fellépett, határon innen és határon túl. Fejlett informatika laborral is rendlekezünk. Testvérkapcsolatot tartunk több magyarországi iskolával Debrecenben, Egerben, Tiszakécskén. Ezek a kapcsolatok kölcsönös látogatásokban (csereprogramokban) nyilvánulnak meg.
Intézményünk minden alkalmazottja a tantervi követelmények megvalósítása mellett a cselekvő keresztény jellem példaképét állítja a tanulók elé. Ugyanakkor tanulóink iskolánk hírnevének köszönhetően számos külföldi kiránduláson, tanulmányi úton vehetnek részt. A külföldi kapcsolatok révén több rászoruló tanuló részesül anyagi támogatásban.

Nincsenek megjegyzések: