2011. június 13., hétfő

ToscaDebrecenben


Puccini Tosca című operája révén – virtuálisan – pünkösd hétfőjén. A Viva Europa 2011 nevű kezdeményezés keretében ezen a napon több tízezer ember láthatja és hallgathatja egy időben, élőben az olasz operahagyomány legjellegzetesebbnek tartott darabját.



A Viva Europa – amelyet 2009-ben rendeztek meg először – az Önkéntesség Európai Évének egyik kiemelt eseménye. A kulturális programok közül minden évben ez az esemény kapja a legnagyobb publicitást, az Európai Unió kulturális biztosának kiemelt támogatásával. A program célja a közösségi érzés, az összetartozás erősítése az Unión belül egy lényeges, és európai gyökerekkel rendelkező kulturális tradíció, az opera műfajának segítségével. A közvetítés központja az elmúlt években Valencia volt, s az előadásokat minden alkalommal mindenütt köztereken, nagyméretű kivetítők segítségével követhették az érdeklődők.
2010-ben 43 város csatlakozott a programhoz. Idén ez a szám megduplázódott, így 2011. június 13-án, hétfőn 20 órától több tízezer ember láthatja Európa-szerte élőben a Toscát az indiai származású, világhírű Zubin Mehta vezényletével. Az operát a valenciai Zsófia Királynő Művészeti Palotából közvetítik. A főbb szerepekben: Oksana Dyka (Tosca), Jorge de León (Cavaradossi), Bryn Terfel (Scarpia), Mika Kares (Angelotti), Fabio Previati (Il sagrestano), Emilio Sánchez (Spoletta).
A debreceni közvetítés a város önkormányzata, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség, valamint két kulturális intézmény, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és a MODEM együttműködésében valósul meg. A vetítés technikai hátterét a MODEM biztosítja, a kiegészítő infrastruktúráról és a kiegészítő programokról a Főnix Kft. gondoskodik.
Az élő operaközvetítés előtt – 18.30 órától – a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara zenél a téren, utána pedig a ledfalon levetítik valamennyi részt vevő város 20 másodperces videospotját is. A Debrecenről készült rövid reklámfilmet így több tízezer ember láthatja több mint 80 európai nagyvárosban.
Forrás: modemart.hu

Nincsenek megjegyzések: