2011. június 7., kedd

Cigánypasztoráció Hajdúhadházon


A 2010/11-es tanévben Juhász Imre újfehértói plébános és Stefán Pál tanár együttműködésüknek köszönhetően Hajdúhadházon többnyire cigány származású gyerekek között kezdetét vette az úgynevezett szerszám projekt.
Mennybemenetele előtt Jézus így búcsúzott apostolaitól: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek” (Mk 16,15). Mindazok, akik Hajdúhadházhoz hasonló településre kaptak ilyen küldetést, bizony nap mint nap megtapasztalhatják, hogy a kemény munkával elvetett magok többnyire az útszélen eltaposva, vagy a madarak martalékaként végzik, vagy alig hoznak termést a szúrós bogáncs között és a köves talajon.

A 2010/11-es tanévben Juhász Imre újfehértói plébános, a Debrecen-nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs referense és Stefán Pál tanár hatékony együttműködésüknek köszönhetően a hajdúhadházi Bocskai István Általános Iskola irányítása alá tartozó Rákóczi úti iskolaépületben nevelt hátrányos helyzetű, többnyire cigány származású gyerekek között kezdetét vette az úgynevezett szerszám projekt.

Ezáltal a hitoktatásban részesülő mintegy 20 gyermek az imádságok és bibliai történetek megismerése mellett a gyakorlatban is kipróbálhatta a magvetést. Az iskolaudvaron elkerített jókora konyhakertre méltán lehetnek büszkék a benne rendszeresen szorgoskodó hittanosok. Azonban a szerszámok csekély száma sokáig megnehezítette az egyébként sem könnyű munkát.

A közelmúltban elérkezett a várva várt nap, amikor a gyerekek ünnepélyes keretek között vettek át Imre atyától egy-egy kerti szerszámot. Kívánjuk, hogy ezek a gyermekek megtapasztalhassák, hogy az értékek előállítása által egyre inkább a teremtő Isten munkatársaivá és a társadalom hasznos tagjává válnak.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: