2011. június 30., csütörtök

Az egyedülállók öt szeretetnyelve

  Minden ember legmélyebb érzelmi szükséglete, hogy szeressen, és hogy viszontszeressék. Mégis sokan vannak, akik soha nem tanultak meg igazán szeretni, és szenvednek a magánytól. De mint Gary Chapman könyvéből ( Szólóban Az egyedülállók öt szeretetnyelve) kiderül sohasem késő, hogy megtanuljunk kommunikálni a szeretet nyelvén.
Te mikor fejezted ki utoljára valaki felé a szereteted? Ez a kérdés valóban elgondolkodtató. Természetünkből adódóan hajlamosak vagyunk arra, hogy azon a nyelven fejezzük ki szeretetünket mások iránt, ami számunkra a legkifejezőbb. De ez nem feltétlenül a leghatékonyabb módszer, hiszen nem biztos, hogy társunk is ezen a csatornán keresztül „veszi az adást”.
A könyv szerzője öt szeretetnyelvet különböztet meg. Kifejti, hogy minden emberben megtalálható mind az ötféle nyelv, de nem mindegy hogy melyik, milyen súllyal szerepel. Ennek megfelelően minden személynél más sorrend alakul ki arról, hogy kinek melyik a legkifejezőbb.
 Az első, az elismerő szavak. Szóban többféle képpen fejezhetjük ki magunkat. Kimutathatjuk megbecsülésünket, bátorításunkat, dicséretünket, kedvességünket. Minden ember számára jól esnek a pozitív csengésű szavak, azokról nem is beszélve, akiknek ez a nyelv az elsődleges szeretetnyelvük. Az ilyen embernek pár jó szavunkkal csodálatos pillanatokat tudunk szerezni, és mély fájdalmat okozhatunk hallgatásunkkal, vagy negatív véleményünkkel.
 A második, az ajándékozás. A leggyakoribb kifejezési formája a szeretetnek. Minden kultúrában megtalálható. Némelyik ajándék nem tart sokáig, mégis felbecsülhetetlen értéket képvisel. Gondoljunk csak az édesanyákra, akik egy szál virágot kapnak gyermeküktől. A virág gyorsan elhervad, de az emléke sokáig megmarad. A valódi ajándék mindig a szeretetről szól, hiszen annak a személynek, akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, közömbös, hogy milyen ajándékot kap. A legkisebb és saját kezűleg készített ajándéknak is egyformán tud örülni, hiszen számára legjobban ez fejezi ki a szeretetet.
 A harmadik, a szívességek. Szolgálatkészség a szeretet egyik legközvetlenebb kifejezése és talán a legegyszerűbb, hiszen elkísérhetjük édesanyánkat vásárolni, vagy egy idős beteg ismerősünket az orvoshoz, és meglátjuk mennyire sokat jelent számukra segítségünk. Érezni fogják, hogy fontosak a számunkra.
 A negyedik, a minőségi idő. Az ilyen ember számára felbecsülhetetlen értéket képvisel minden perc vele töltött idő. Minden egyes pillanat, amit együtt töltünk, emlékké válik, az emlékek pedig a szeretetről szólnak, és különösen fontosak azok számára, akiknek a minőségi idő a szeretetnyelve. Sokszor nem is muszáj, hogy beszéljünk, elég csupán, ha figyelmesen végighallgatjuk.
 Az ötödik, a testi érintés. Elindíthat, de ketté is törhet egy kapcsolatot, és vannak, akik számára az érintés a szavaknál is kifejezőbb. A gyengéd érintés megvonása kétségessé teszi a szeretetet, míg egy bátorító ölelés erősíti. Aki elhúzódik tőlünk, az érzelmileg is távol tart magától. A szeretet érintése sokféle lehet, de ne felejtsük el, hogy az érintések nem ugyan azt jelentik mindenki számára.
Minden emberben található egy úgynevezett „szeretet tank”, ami olykor bizony kiürül, de a szeretetnyelvek segítségével a „tank” feltölthető, hogyha a megfelelő nyelvet alkalmazzunk.
Véleményem szerint ezek a dolgok nagyon fontosak ahhoz, hogy valaki lélekben egészséges életet tudjon élni. Kíváncsi lettem, és elvégeztem a könyv végén található szeretettesztet, hogy kiderüljön, melyek az én elsődleges szeretetnyelveim, és mi az én sorrendem. Az eredményen nem lepődtem meg, hiszen jól ismerem magam, csak az volt a meglepő számomra, hogy még nem hallottam a szeretetnyelvekről, pedig nap, mint nap alkalmazom őket, és örülök, hogy ennyivel gazdagabb ismereteket mondhatok a magaménak.
Forrás: Zalaegerszegi ferencesek

Nincsenek megjegyzések: