2011. június 6., hétfő

Feltámadási kereszt Debrecenben


Érmihályfalva – Debrecen – Székelyhíd: Debrecenben fogadták a feltámadási keresztet
2011. 06. 06. 15:43 -
A debreceni Szent Anna Székesegyházban 2011. június 2-án a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma, a Svetits Intézet és a Debreceni Szent József Gimnázium és Kollégium mintegy 250 gimnazista diákja fogadta a nemzeti feltámadási menetet és a feltámadási keresztet.
A zarándoklatot 2005 húsvétján Zamárdi község kezdeményezte a 2004 decemberében történt népszavazás után. Ekkor indították útjára az ún. Árpádkori szárnyas keresztet és zarándokkönyvet oly módon, hogy az a Kárpát-medence magyarok lakta vidékeit járja be, úti céljának végállomása pedig Csíksomlyó legyen. Ma már a Kárpát-medence négy irányából indul el a kereszt számos „stációtelepülés” érintésével. A zarándoklat Csíksomlyón pünkösdkor ér véget, ahol a 4 irányból érkező 4 kereszt „összeér”, jelképezve ezáltal a nemzeti-felekezeti összetartozásunkat, az identitástudat erősítését. A pünkösdi nagymisén az ott élő ferences szerzetesek Isten elé tárják a zarándokkönyvbe beírt „stációtelepülések” könyörgéseit.
Debrecen városa ebben az esztendőben először vett részt a nemzeti feltámadási menetben és a kereszt fogadásában. A városnak – a felekezeti megosztás tekintetében – különös, és igen megható eseménye volt az átadó ünnepség. A négy felekezeti iskola együttesen fogadta a határon túli Érmihályfalváról érkező keresztet és zarándokkönyvet. A megjelenteket Tóth László plébános és Ablonczy József lelkész vallástanár üdvözölte.
Másnap a debreceni diákok kerékpáros-buszos zarándoklaton Székelyhídra vitték tovább a keresztet. A csaknem öt órás kerékpárutat követően kevés pihenő után a székelyhídi Bodor Zoltán plébános, valamint a helyi önkormányzat munkatársai kastély- és óvodalátogatásra invitálták a zarándokokat. A kereszt és a zarándokkönyv átadására a délutáni szentmisében került sor.
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: