2011. június 18., szombat

Megalakult a Panoráma Világklub Debrecenben


Debrecen - Brazília után, tizenhatodik társklubként megalakult a Panoráma Világklub Hajdú-Bihar megyei szervezete. A civil egyesület, amely 2003 óta ápolja az emigrációban élő vagy onnan hazatelepült magyarokkal, valamint a Kárpát-medencei nemzettársakkal a kapcsolatot, teret ad annak, hogy az anyaországi és a határon túli magyarok közelebb kerüljenek egymáshoz. A Hajdú-Bihar megyei társklub a Debrecen Televízió, a Debreceni Nyári Egyetem és a Debreceni Művelődési Központ közös szervezésében jött létre.

„Üzenem az otthoni hegyeknek: a csillagok járása változó.” Wass Albert Üzenet haza című verse ma már a magyar irodalom egyik legtöbbet idézett alkotása. Mégis szívek szorultak össze, könnyek csillantak a szemekben, amikor Miske László, erdélyi születésű, debreceni színművész ajkain elevenedtek meg a sorok a Panoráma Világklub Hajdú-Bihar megyei társklubjának nyitórendezvényén.

A közönséget Somogyi Béla alpolgármester köszöntötte, aki kiemelte: Debrecen városa azért állt a világklub mellé, mert ebben a városban hagyományai vannak az elszármazottakkal való kapcsolattartásnak. Ez a tevékenység tovább bővülhet a civil kezdeményezésű Panoráma Világklub kiterjedt hálózatának köszönhetően.

Tanka László alapító elnök, egykori debreceniként örömét fejezte ki, hogy létrejött a Világklub Hajdú-Bihar megyei társklubja. Ugyanakkor kifejtette: a tízmilliós Magyarország határain túl mintegy ötmillió magyar él a Kárpát-medencében és szétszéledve a nagyvilágban. Számukra, valamint az irántuk érdeklődőknek kínálja a kapcsolatteremtés lehetőségét – egyfajta szellemi hídként – a 2003 óta működő, és ma már nemzetközi hálózattal rendelkező Panoráma Világklub. A szervezetnek megalapítása óta az a legfontosabb célkitűzése, hogy népszerűsítse a határon túl élő magyarság értékeit, és eljutassa hozzájuk az anyaországi, köztük a Hajdú-Bihar megyei értékeket.

A társklub célkitűzései a Debreceni Nyári Egyetem is fontosak, ezért vállalt szerepet az intézmény az alapításban. Szaffkó Péter ügyvezető szerint: a nyári egyetem és a világklub közös tevékenysége mindkét szervezet programpalettáját színesíteni fogja.

Az alakuló ülés közönsége megismerhette a Debrecen Televízió új, ötrészes „Üzenem az otthoni hegyeknek…” című dokumentumfilm sorozatát. Az alkotás azt mutatja be, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarok miként, milyen szervezeti formában próbálják meg tovább adni őseik örökségét: a magyar nyelvet és kultúrát az újabb generációk tagjainak. A bemutató után Széles Tamás, a Debrecen Televízió ügyvezető igazgatója kifejtette: a filmsorozattal olyan világ tárul a nézők elé, amely példaértékű lehet az itthoni közösségek számára is. Abban, hogy milyen kitartással, szeretettel őrzi az anyanyelv szépségeit a létszámában fogyatkozó amerikai magyar közösség.

Vojtkó Ferenc, a megyei társklub elnöke hangsúlyozta: a Világklub tagjai sorába vár minden magyarországi és a világ bármely részén élő Hajdú-Bihar megyei kötődéssel rendelkező magyart, aki az együttműködést, az értékek továbbadását tartja fontos szempontnak. A társklubnak célja, hogy teret adjon a civil szervezetek közös munkájának, rendezvényeiknek, hogy a magyarság érdekében végzett önkéntes munka sikeres legyen.

A Debreceni Művelődési Központban az alakuló ülés után a közönség megismerhette a debreceni kézművesek alkotásait, így ízelítőt kaphattak az érdeklődők a Hajdú-Bihar megyei népi örökségéből, gazdagságából.
Forrás: dehir.hu

Nincsenek megjegyzések: