2011. január 6., csütörtök

Jégszívek


Meghalt egy hajléktalan nő egy budai aluljáróban. Társai a reggeli rendőri intézkedéssel magyarázzák a tragédiát, a rendőrség szerint a halál oka szívelégtelenség volt.
A Margit híd budai hídfőjénél letelepedett hajléktalanokat, akik a tél beköszönte óta minden éjszakát a HÉV aluljárójában töltöttek, négy rendőr verte fel álmukból. Valamenynyiüket igazoltatták, miközben a közterület-fenntartó emberei szemeteskonténerbe dobálták a holmijaikat. Hálózsákokat, pokrócaikat, vastag ruháikat, melyek többségét kevéssel a tél beállta előtt kapták a Baptista Szeretetszolgálat aktivistáitól.
Négy nappal később a hajléktalanok közül egy nő meghalt. A hajléktalanok szerint azért, mert kihűlt. Hálózsák és takarók hiányában a hideg kövön volt kénytelen aludni, amit alkohol- és gyógyszerfüggő szervezete már nem bírt ki.
Az egyik sértett egy héttel az eset után megismételte mindezt a Menhely Alapítvány jogásza előtt is.
Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat igazgatója megdöbbentőnek minősítette az esetet. - Elfogadom, hogy a hajléktalanok nem rendeltetésszerűen használják a közterületet, de a hatóságoknak arról sem szabadna megfeledkezniük, hogy télvíz idején senkit nem szabad kilakoltatni arról a helyről, ahol biztonságosan átvészelheti a telet - mondta. - Azt sem értem, hogy a meleg ruhákat és takarókat, amit a rászorulók között az aktivistáink osztottak szét, miért dobták a szemétre a rendőrök?
Hangyási Sándor, a II. kerület rendőrkapitánya szerint nem úgy történtek az események, ahogy azt a hajléktalanok elmondták.
- Állampolgári bejelentésre intézkedtünk, miután a környékbeliektől több panaszt is kaptunk, hogy az aluljáróban letelepedett hajléktalanok egyre több szemetet halmoznak fel, ami már nemcsak kellemetlen szagokat áraszt, hanem a közlekedést is akadályozza. Kollégáim igazoltatták a hajléktalanokat, és felszólították őket, hogy szedjék össze értékeiket. Csak azokat a holmikat vitték el a közterület-fenntartó emberei, amelyeknek nem volt gazdája.
Az aznap elhunyt hölgy neve nem olvasható az igazoltatottaké között. Hangyási ismeretei szerint a nő élettársa reggel elment a Moszkva térre hajléktalanújságot árulni. Este tízre ért vissza az aluljáróba. A hölgy akkor már nem élt. Az ügyeletes orvos a halál okaként szívelégtelenséget állapított meg.
Évekkel ezelőtt íródott a cikk.
Azóta a helyzet nem sokat változott.
Kutyahideg van.
Ott, az ügyeletes orvos tévedett.
A hölgy szíve nem megállt, megfagyott.
Mint ahogyan az intézkedő rendőröké, közterület felügyelőké is.
De Ők ma is köztünk élnek.
Amint a „jégszívű” magatartás, hozzáállás is.

Nincsenek megjegyzések: