2011. január 20., csütörtök

Az Igazgyöngy Alapítványról


Az Igazgyöngy Alapítvány és a projekt rövid bemutatása

Az Igazgyöngy Alapítvány kiemelten közhasznú civil szervezet, melynek elsődleges célja az alapfokú művészeti oktatás, a tehetséggondozás, a szociálisan hátrányos helyzetű és roma tanulók fejlesztése, továbbképzések, tanfolyamok szervezése pedagógusok számára.

Az Alapítvány a Szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének keretében sikeres pályázatot nyújtott be egy projekt megvalósítására. A mi meséink – képek a nyomor széléről címet viselő projekt lényege, hogy mélyszegénységben élő roma gyerekek cigány mesékhez készítettek illusztrációkat. A rajzok a gyerekek lakókörnyezetében készülnek, és a tervezésbe, festésbe a szülők is beleszólhatnak, javaslatot tehetnek. A munka közben a mentortanárok fotókat készítettek az alkotás menetéről.

Az elkészült képek - 30 db festmény (akril, vászon) átlagosan 60X80cm-es méretben, keretezve, a fotódokumentációval együtt – egy kiállítás alapját képezik, melyet a kistérségen kívül már több helyszínen bemutattak az országban. A kiállítás 2010 októberében a FUGA Budapesti Építészeti Központban, 2010 decemberében a Szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének záró konferenciáján, a Néprajzi Múzeumban volt megtekinthető, és az Alapítvány az anyaggal meghívást kapott Brüsszelbe is.

Ezt az érdekes és fontos kiállítást hozza most el az Esélyek Háza az Igazgyöngy Alapítvánnyal, a Debreceni Egyetemmel és az Református Egyetemi Gyülekezettel együttműködve Debrecenbe.
Célunk a kiállítással a társadalmi előítéletek csökkentése, a mélyszegénységben élő, cigány gyerekek tehetségének megmutatásán keresztül. Az a kontraszt, ami a csodálatos képek és a lakókörnyezetben

alkotó gyerekek között feszül, meggyőzően támogatja céljaink teljesülését.

1 megjegyzés:

Erzsébet írta...

Nagyon ötletes dolgot csináltak. Le a kalappal előttük.