2010. szeptember 29., szerda

A szeretet példaképei


XVI. Benedek pápa vasárnap délben a Castel Gandolfo-i Apostoli Palota belső udvarában köszöntötte a zarándokokat, akiknek az evangéliumi részletből, vagyis a Lázárról szóló példabeszédből kiindulva a szombaton boldoggá avatott olasz lányról, Chiara Luce Badanóról, és a 350 évvel ezelőtt elhunyt Páli Szent Vince alakjáról mondta el gondolatait. A Szentatya a hagyománynak megfelelően a hívekkel elimádkozta az Úrangyala imádságát, amelyet az idén utolsó alkalommal tett meg Castel Gandolfo-ban, ugyanis csütörtökön visszatér a Vatikánba.

A Lázárról szóló példabeszéd két fontos dolgot közöl – magyarázta a Szentatya: az egyik, hogy Isten szereti a szegényeket és megvigasztalja őket a megaláztatásokkor, a másik, hogy sorsunk és örök életünk viselkedésünktől, döntéseinktől függ. Az Isten által kijelölt út a szeretet útja, amely Krisztus szeretetében az embertársak szolgálatában nyilvánul meg. Az egyháztörténelem kétezer éve folyamán számos szent életútja tükrözi ezt: Páli Szent Vince az 1600-as évek Franciaországában útjára indította a „Szeretet Leányai” Kongregációt, az első olyan női közösséget, amely a „világban”, az emberek között teljesíti szolgálatát a betegek, szükséget szenvedők ellátásával.

Boldog Chiara Luce Badano, a fiatalon elhunyt olasz leány pedig napjainkban tett tanúságot arról, hogy mit is jelent valóban kereszténynek lenni. „Adjunk hálát Istennek, mert ahogy Chiara is megmutatta számunkra: Isten szeretete erősebb a rossznál és a halálnál. Köszönjük meg a Szűzanyának, hogy a fiatalokat még a legnagyobb kihívásokon keresztül is Jézushoz, az élet szépségének felfedezéséhez vezeti” – mondta XVI. Benedek pápa vasárnapi gondolataiban.

Chiara Luce Badanót szeptember 25-én, szombaton avatták boldoggá a Rómához közeli Divino Amore kegyhelyen, ahová mintegy 25 ezer hívő és fiatal gyűlt össze. A szertartást követően szombaton este 8000 fiatal ünnepelte együtt Chiara Luce Badano boldoggá avatását a vatikáni VI. Pál teremben és a Szent Péter téren.

Vasárnap délelőtt, Chiara Luce boldoggá avatása alkalmából Tarcisio Bertone vatikáni bíboros államtitkár mutatott be hálaadó szentmisét a római Falakon kívüli Szent Pál Bazilikában, amelynek során a következő szavakkal fordult a fiatalokhoz: „Chiara példáját követve megértitek az Evangéliumot: ne fojtsátok el a fiatal kor vágyakozásait az igaz életre, amely nem elégszik meg a mindennapok szükségleteinek teljesítésével, hanem Isten végtelen szeretetének megismerésére törekszik”. Bertone bíboros a szombat esti ünnepségre visszaemlékezve – amelyen zenés, színházi előadásokkal és tanúságtételekkel emlékeztek Chiara Luce Badanóra, aki rövid életével csodálatos példát adott Isten iránt érzett végtelen szeretetéről – ezeket mondta: „Chiara mosolygós és boldogságot árasztó fotója állt a fiatal közönség előtt. Olyan volt, mintha annak örülne, hogy együtt ünnepelhet barátaival, akikért felajánlotta életét”.

Rádiónk munkatársa az est folyamán több fiatalt is megkérdezett, hogy mit jelent számára Chiara Luce alakja, életszentsége: Chiara fájdalmai ellenére is elfogadta és teljesítette amit Isten kért tőle. A fiatalok számára csodálatos tanúságtétel az övé. Manapság jellemző, hogy a szentekre, mint tőlünk távoli, múltbeli személyekre gondolunk. Chiara élete azonban megmutatja mindannyiunk számára, hogy a mai világban is van lehetőség úgy élni, mint a szentek” – magyarázta egy fiatal.

(hh)

Nincsenek megjegyzések: