2010. szeptember 10., péntek

A Katolikus Karitasz részvétele az árvízi újjáépítésben


A Katolikus Karitász az első perctől nagy erőkkel van jelen az árvizi katasztrófa sújtotta területeken. Családok ezreit látta el tartós élelmiszerrel, ivóvízzel, takarókkal, tisztítószerekkel, gyógyszerekkel, építőanyaggal, bútorokkal és háztartási felszerelésekkel. Az újjáépítésben a kárfelmérések összesítését követően a helyi önkormányzatokkal közösen vesz részt.

Az elmúlt hónapok áradásai óriási pusztítást végeztek Észak-Magyarországon, a Sajó, a Hernád és a Bódva menti településeken. Az árvíz okozta pusztítás következményeinek enyhítéséért a Magyar Katolikus Egyház országos összefogásra kérte híveit, és templomi gyűjtést rendezett június 20-án. A hívek nagylelkű adományainak köszönhetően további több mint 255,5 millió forint segéllyel támogatja egyházunk az árvíz sújtotta települések újjáépítését.

A Katolikus Karitász az első perctől nagy erőkkel van jelen a katasztrófa sújtotta helyszíneken, ahol több mint 4700 családot kellett kitelepíteni, és több száz család otthona vált lakhatatlanná.

A hívek példamutató összefogásának köszönhetően az egyházmegyékből a nyár elején több mint 80 millió forint értékben osztott szét a szervezet segélyszállítmányokat. Az önkéntesek a mentési munkálatok után a kárfelmérésben, valamint a megkezdődött helyreállítási munkálatokban segédkeznek.

A Katolikus Karitász családok ezreit látta el tartós élelmiszerrel, ivóvízzel, takarókkal, tisztítószerekkel, gyógyszerekkel, az újjáépítés során építőanyaggal és felszereléssel, valamint bútorokkal és háztartási felszerelésekkel. A kitelepített családok gyermekei számára több turnusban szerveztek táborokat Péliföldszentkereszten; összesen 300 gyermek vehetett részt a színes programokon.

Az árvízi újjáépítésben a kárfelmérések összesítését követően a helyi önkormányzatokkal közösen vesz részt a Katolikus Karitász. A karitász munkatársai és önkéntesei megfeszített erőkkel dolgoznak az újjáépítésen, eddig 263 családi ház felújítási munkálatait segítették. Szendrőládon 58 (ezek már teljesen elkészültek), Felsődobszán 19, Ónodon 31, Sajóládon 15, Sajóecsegen 12, Gelejen 9, Nagykinizsen 43, Sajópüspökin 14, Felsőzsolcán 62 ház felújításán dolgoznak munkatársaik. Minden elkészült ház – eddig mintegy 100 – átadásakor élelmiszercsomagot és tisztítószereket ad a szervezet a házban élőknek.

Az iskolakezdés közeledtével mintegy 800 darab, füzetekkel megrakott iskolatáskát és élelmiszercsomagokat oszt szét a szervezet az első és másodikos gyermekek között. Az adományozási akcióban Szendrőládon Mádl Dalma asszony is részt vett, aki a nyár folyamán több alkalommal segítette munkájával a karitász önkénteseit.

Azon családok között, akiknek a veteményesét is tönkretette az áradás, 500 zsák étkezési burgonyát oszt szét a karitász az ősz folyamán.

Az áradások mellett a nyári viharok is komoly károkat okoztak. Számos ház tetejét letépte, megrongálta a szél. Ezek helyreállításán is dolgozik a Katolikus Karitász Őriszentpéteren, Bánrévén és Sajópüspökin. A lakóházakhoz eddig több tízezer cserepet szállított ki a szervezet.

Az egyházmegyei karitászszervezetek továbbra is gyűjtenek adományokat, elsősorban bútorokat, háztartási cikkeket.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: