2010. november 9., kedd

A társadalom peremén Karitász konferencia


A Katolikus Karitász november 4-én és 5-én „A társadalom peremén” címmel kétnapos konferenciát szervezett az esztergomi Szent Adalbert Központban. A rendezvény a „2010 – A szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évéhez” kapcsolódóan valósult meg.

A találkozót azzal a céllal szervezték, hogy az ország különböző területein és határainkon túl élő karitász önkéntesekben és munkatársakban egyre tudatosabbá váljanak a szegénység és kirekesztettség társadalmi problémái, és együtt gondolkodva hatékony megoldásokat találhassanak ezekre a gondokra. A konferenciára az ország tizenegy egyházmegyéjéből, valamint Erdélyből, a Gyulafehérvári Egyházmegyéből összesen 75 karitászmunkatárs érkezett.

Hans Kaiser volt államminiszter, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának vezetője Szegénység Európában, Németországban és Magyarországon című előadásában hangsúlyozta, hogy bár igen különböző a két ország társadalmi helyzete, a szegénység problémája – szoros összefüggést mutatva a képzettség hiányával – mindenhol komoly gondokat okoz. Ennek orvoslásában nagy szerepe lehet a karitatív szervezetek munkájának – tette hozzá az előadó. Gréczi Zoltán, a Kereszténydemokrata Néppárt munkatársa, aki a törvényhozás szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelemben betöltött szerepéről beszélt. Ismertette azokat a hatályban lévő rendelkezéseket, amelyekkel az országgyűlés a társadalom peremén élőket segíti. Előadásában Roska Péter a szegényekkel való szolidaritás evangéliumi tanításáról beszélt. Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára azokról a tárca által megvalósított, illetve tervezett szociális intézkedésekről beszélt, amelyek a szegénységben és kirekesztettségben élők segítése érdekében születtek.

Bemuttaták a Karitász azon projektjeit, amelyek példaértékűen szolgálják valamely, társadalom peremén élő réteg segítését. Nagy Lajosné, a székesfehérvári Alba Caritas Alapítvány igazgatója bemutatta az egyházmegyei karitász fogyatékosok segítésére irányuló komplex programját; Turcsiné Molnár Mária a székesfehérvári 4M (Megoldások Munkaadóknak és Megváltozott Munkaképességűeknek) szolgálat munkanélkülieket segítő tevékenységét ismertette. Demeter Zsuzsa, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa a Hargita és Maros megyékben működő Őrangyal-programról beszélt, amelynek lényege, hogy fogyatékkal élő és egészséges fiataloknak rendszeres találkozókat szerveznek, ahol önfeledt éneklés, tánc és játék során megtanulhatják egymás elfogadását és segítését. Megyeri Márta, a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász igazgatója a hajléktalanok teajáratáról tartott előadást.

A konferencia egyik legfontosabb programjaként a szegénység és kirekesztettség orvoslásával kapcsolatos kérdéseket és tapasztalatokat megosztva folytattak műhelybeszélgetést: a résztvevők három szekcióban igyekeztek hatékony megoldásokat találni a munkanélkülieket, fogyatékkal élőket és hajléktalanokat érintő legégetőbb problémákra.A találkozó szüneteiben a Karitász Szegénység körülöttem címmel meghirdetett országos gyermekrajzpályázatának legszebb pályamunkáit tekinthették meg a résztvevők. Az európai évhez kapcsolódó pályázat célja az volt, hogy a gyermekek figyelmét felhívják a nélkülözők nehéz helyzetére, s a résztvevők bemutassák az általuk megtapasztalt szegénységet, s a segítség lehetséges módjait. A pályázat mottóját János-evangéliuma adta: „Szegények mindig lesznek veletek”(Jn 12,8).

A rendezvény hálaadó szentmisével zárult, amelyet Spányi Antal, a Karitász püspök-elnöke és Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója mutatott be.

Katolikus Karitász/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések: