2010. július 9., péntek

Házon kívül


Debrecenben a hajléktalanság intézményes kezeléséről 1990 óta lehet beszélni, ekkor kezdődött el az önkormányzat és a civil szervezetek közötti együttműködés. A hajléktalan-ellátó rendszer 1990-1995-ig az Egyesített Szociális Intézmények egyik részlegeként működött mindaddig, amíg Debrecen város Közgyűlése 1995-ben létrehozta a Városi Szociális Szolgálatot.

A kétközpontú intézmény feladata a területi idősgondozás és a hajléktalan ellátás volt. 1997. január 1-től az Egy Ház Alapítvány - ellátási Szerződés keretében - végezte Debrecen városban a hajléktalanok ellátását, mely 2001. december 31-én lejárt.

Az alapítványtól a tevékenységet 2002. január 1-től a ReFoMix Kht. vállalta át ugyanazzal a szakembergárdával, saját eszközökkel, illetve az alapítvány tulajdonában lévő tárgyi eszközök használatba történő átadásával. A közhasznú társasági forma bővebb mozgásteret biztosít ahhoz, hogy a foglalkoztatási, vállalkozási tevékenységből származó bevételt a hajléktalanok szociális ellátására visszaforgathassuk.

Becsléseink szerint Debrecenben, amely 208.000 ezres lakosságával az ország második legnagyobb városa, 800-1.000 hajléktalan ember él. A rendszerváltást követően a munkahelyek megszűnésével és a munkásszállók tömeges bezárásával nyilvánvalóvá vált a korábban tagadott jelenség és a hajléktalan emberek nagy számban jelentek meg a nagyvárosok utcáin. A hajléktalan emberek társadalmi kirekesztéséből adódó összetett problémáira a segítségnyújtásnak is a probléma komplex megközelítésével kell válaszolnia. Ezért a Kht. egyrészt az azonnali és alapszükségletek (szállás, tisztálkodás, orvosi ellátás, étkeztetés) kielégítésével megpróbálja elviselhetőbbé és emberibbé tenni a hajléktalan emberek életét, másrészt munkalehetőség és így rendszeres jövedelem nyújtásával egyfajta kiutat biztosítani a hajléktalanságból. Ehhez a személetmódhoz illeszkedik

.

Házon kívül - Hajléktalanok a téren

A ReFoMix Nonprofit Kft., az országos elismertséggel bíró MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központtal és a koppenhágai Projekt Udenforral együttműködésében Jens Galschiot dán szobrász, hajléktalan emberekről formázott mérethű szobraiból rendez kiállítást Debrecenben.

Az esemény apropóját a „2010 Szegénység és Társadalmi Kirekesztés Elleni Küzdelem Európai Éve" adja. A szociális és kulturális ágazatot ilyen módon hídként összekapcsoló, nemzetközi együttműködésnek még nem volt előzménye városunkban.

A debreceni rendezvényt megelőzően a szobrok a FEANTSA és a Projekt Udenfor közös rendezésében az Európai Parlamentben is kiállításra kerültek, majd Dánia nagyvárosait járták végig a nehéz sorsú emberekről készült alkotások. A kiállítást 2010. július 8-án ünnepélyes keretek között, helyi és országos döntéshozók meghívásával nyitjuk meg.

A 13 műalkotás három héten keresztül, 2010. július 27-ig ingyenesen tekinthető meg a MODEM előtti forgalmas, új köztéren, így a három hét alatt több ezer érdeklődőre számítunk.

A kiállítástól az önhibás szemlélet oldódását, a hajléktalanságot és a hajléktalan embereket övező mítoszok lebontását, a helyi társadalom és a döntéshozók érzékenyítését várjuk.

Bővebben a www.refomix.hu weboldalon.

Nincsenek megjegyzések: