2009. május 27., szerda

Gyermeknap előtt


Aranka húgom az elmúlt héten Erdélyben járt egy csoporttal.
Gyermekvédelemmel foglalkozó pedagógusok, szakemberek voltak.
Sorra látogatták az erdélyi nevelőotthonokat.
Elragadtatással mesélt nekem Böjte Csaba Atyáról.
Miután egy kicsit utánakerestem, úgy látom, Ő napjaink” Szent Fülöpje”.
Mások figyelmét is felhívom Rá, igazán kiérdemelte.
A következőket lehet tudni Róla:

Böjte Csaba (Kolozsvár, 1959. január 24.) ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben embertelen körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása.
Édesapját egy verse miatt a Ceauşescu-rezsim bírósága hét évi börtönre ítélte, ahonnan négy és fél év múlva szabadult. A börtönben elszenvedett kínzások és egyéb megpróbáltatások következtében azonban szabadulása után másfél hónappal meghalt. Mégis alapvető élmény volt annak megértésében, hogy a baj nem az emberben, hanem a tudatlanságban lakozik. Ennek hatására döntötte el, hogy pap lesz.
Civilként autóvillamossági szerelőnek tanult, majd miután ezt feladta, egy évig élt bányászként a Hargitán. Ezzel akaraterejét próbára téve lelkiekben már a papi pályára készült. A ferences rendbe még a Ceauşescu-diktatúra alatt jelentkezett 1982-ben, a legnagyobb titokban. Tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban végezte, majd 1989-ben pappá szentelték.
Több helyen eltöltött szolgálata után 1992-ben Dévára helyezték, ahol jelentős fordulatot vett az élete. Oltalmába fogadott néhány utcagyereket, és a lakatot leverve az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztek. A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök. Ez nem történt meg.
Az árvákat befogadó ferences rendi szerzetesnek hamar híre ment Déván. Mára tevékenységét ismerik többek között egész Erdélyben, Romániában és Magyarországon is. Az alapvető életfeltételeken kívül (ruha, étel, stb.) taníttatásukkal is foglalkozik, melyben vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik.

Nincsenek megjegyzések: